PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Klinická výživa a nutriční péče - CVOL0292
Anglický název: Clinical nutrition and nutritional care
Zajišťuje: Interní klinika 3. LF UK a FTN (12-INTTN)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: oba
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/15, Z [HS]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (6)
letní:neurčen / neurčen (6)
Minimální obsazenost: 3
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: MUDr. Jiří Vejmelka
Patří mezi: VSEOB-VP-5 (ZÁPIS)
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
Předmět je vyučován v doktorském studijním programu Všeobecné lékařství v 5.ročníku, jako volitelný předmět. Předmět seznamuje s klinickou výživou a nutriční péčí v širokém spektru souvislostí vč. problematiky střevní mikrobioty.
Cíl předmětu
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)

Studenti se naučí:

- hodnotit nutriční stav pacienta vč. evaluace rizika malnutrice

- indikovat nutriční podporu a správně volit nutriční přístup - enterální (nasogastrická, nasojejunální sonda a perkutánní endoskopické gastrostomie), žilní (navigované zavádění cévních vstupů a péče o ně)

- základy rozepisování enterální či parenterální výživy včetně volby složení vaku all in one

- komplexní hodnocení klinického stavu pacienta se zaměřením na výživu a problematiku střevní mikrobioty

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)

80% docházky

Literatura
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)

1)  KOHOUT, Pavel (ed.) — HAVEL, Eduard (ed.) — MATĚJOVIČ, Martin (ed.) — ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. První vydání. Praha : Galén, [2021]. 944 stran : ilustrace, tabulky ; 29 cm. ISBN: 978-80-7492-555-9.

2)  SOBOTKA, Luboš (ed.) — ALLISON, S. P. — FORBES, Alastair (ed.), et al. (ed.). Basics in clinical nutrition. Fifth edition. Prague : Galén, [2019]. xxxiv, 676 stran : ilustrace, tabulky ; 24 cm. ISBN: 978-80-7492-427-9.

Metody výuky
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)

Přednášky, praktická cvičení

Sylabus
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
Studenti se v rámci předmětu seznámí s problematikou malnutrice, nutričního screeningu a nutriční péče v ambulantním i nemocničním provozu. Budou seznámeni s prací nutričního týmu, nutričních terapeutek, jak na lůžkových stanicích, tak ve stravovacím provozu, s vyšetřením nutričního stavu, indikací k nutriční podpoře, základy enterální a parenterální výživy, včetně zajištění vstupů (jak enterálního přístupu -  nasogastrické, nasojejunální sondy a perkutánní endoskopické gastrostomie, tak žilního přístupu – navigované zavádění cévních vstupů) a péče o ně, rozpisu enterální či parenterální výživy včetně přípravy vaků all in one. 
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)

80% docházky

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK