Předmět je vyučován v doktorském studijním programu Všeobecné lékařství v 5.ročníku, jako volitelný předmět. Předmět seznamuje s klinickou výživou a nutriční péčí v širokém spektru souvislostí vč. problematiky střevní mikrobioty.
Cíl předmětu
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
Studenti se naučí:
- hodnotit nutriční stav pacienta vč. evaluace rizika malnutrice
- indikovat nutriční podporu a správně volit nutriční přístup - enterální (nasogastrická, nasojejunální sonda a perkutánní endoskopické gastrostomie), žilní (navigované zavádění cévních vstupů a péče o ně)
- základy rozepisování enterální či parenterální výživy včetně volby složení vaku all in one
- komplexní hodnocení klinického stavu pacienta se zaměřením na výživu a problematiku střevní mikrobioty
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
80% docházky
Literatura
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
1) KOHOUT, Pavel (ed.) — HAVEL, Eduard (ed.) — MATĚJOVIČ, Martin (ed.) — ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. První vydání. Praha : Galén, [2021]. 944 stran : ilustrace, tabulky ; 29 cm. ISBN: 978-80-7492-555-9.
2) SOBOTKA, Luboš (ed.) — ALLISON, S. P. — FORBES, Alastair (ed.), et al. (ed.). Basics in clinical nutrition. Fifth edition. Prague : Galén, [2019]. xxxiv, 676 stran : ilustrace, tabulky ; 24 cm. ISBN: 978-80-7492-427-9.
Metody výuky
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
Přednášky, praktická cvičení
Sylabus
Poslední úprava: MUDr. Jiří Vejmelka (28.07.2022)
Studenti se v rámci předmětu seznámí s problematikou malnutrice, nutričního screeningu a nutriční péče v ambulantním i nemocničním provozu. Budou seznámeni s prací nutričního týmu, nutričních terapeutek, jak na lůžkových stanicích, tak ve stravovacím provozu, s vyšetřením nutričního stavu, indikací k nutriční podpoře, základy enterální a parenterální výživy, včetně zajištění vstupů (jak enterálního přístupu - nasogastrické, nasojejunální sondy a perkutánní endoskopické gastrostomie, tak žilního přístupu – navigované zavádění cévních vstupů) a péče o ně, rozpisu enterální či parenterální výživy včetně přípravy vaků all in one.