|
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)
Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými a ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo
www.agronavigator.cz
Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008
Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003
Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006
Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006
Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000
Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005
Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993
Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Doporučené časopisy:
Výživa a potraviny
Potravinářská revue
Ernährung
Am J Clin Nutr
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Přednášková činnost, vytváření schémat, upřednostňovat obecné zásady a principy před konkrétním zněním, zejména u legislativy, zaměřená na vývojové řad u spotřeby potravin, zdůrazňovat klíčové problémy před okrajovými, uplatňovat logiku. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a
ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva
Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových
doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční
pyramidy a systému HEI (health eaten index)
Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit
potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů
a trendů
Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení
potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot
Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální
funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a
užitných
Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové
politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR
Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich
struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních
vyhlášek)
zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám problematika bezpečnosti potravin Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi
GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů
udržitelného rozvoje produkce potravin
Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex
Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami
|