|
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování do praxe, orientace v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit vhodný postup nutriční intervence s ohledem na různé faktory u specifických skupin populace, případně u vybraných klinických onemocnění. Znalosti Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy
Dovednosti (student dovede) - vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy - pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu - popsat diagnostické postupy v dietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky) - popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů
Kompetence (student je kompetentní) - vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku - vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy - definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii - vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí - teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů - orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení - popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů - popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (06.05.2021)
1. MAUGHAN RJ. Nutrition in sport.Blackwell science, 1 st ed., 2000 (selected chapters) 2. DUNNE LJ. Nutrition almanac. McGraw-Hill, 3rd ed. 1990. 3. Nutrition and athletic performance. ACSM´s position statement. Medicine and Science in Sports and Exercise.2000. Available at: http://www.acsm-msse.org. 4. McARDLE WD, KATCH FI, KATCH VL. Exercise physiology. Williams and Wilkins, 4rd ed.,1996(selected chapters). 5. ACSM´s Resource manual for exercise testing and prescription. Williams and Wilkins, 3rd ed. 1998 (selected chapters: Diet and nutrition: pp. 27-35, Nutrition: pp. 387-393, Nutrition and weight management: pp. 466-471).
Czech literature: KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0. KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4. KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6. SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ A., Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 8. ISBN 978-80-7387-699-9. MAUGHAN, R., J., BURKE, L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4. VILIKUS, Z., MACH, I., BRANDEJSKÝ, P,, Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-2064-0. KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-1735-0. |
Rozpis datumový | |||||||
Den | Datum | Popis | Učitel | Soubory | Poznámka | ||
Středa | 29.11.2023 | výuka v laboratoři - LE2-5 | Tereza Jandová, Ph.D. | ||||
Středa | 29.11.2023 | výuka v laboratoři - LE 2-5 | Tereza Jandová, Ph.D. |