|
|
|
||
Náplní předmětu je zopakování základní terminologie z oblasti dietologie (složky stravy, jejich význam a zastoupení ve stravě). Studenti jsou seznámeni s obecným pohledem na racionální stravu (základní pravidla, principy diagnostických metod používaných v dietologii a nutričním poradenství, sestavování jídelníčků). Jsou zmíněna základní pravidla sportovní výživy, především některé odlišnosti od výživy běžné populace. Studenti jsou seznámeni s možnostmi nutriční intervence u vybraných civilizačních onemocnění.
Poslední úprava: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (09.07.2009)
|
|
||
Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.
Poslední úprava: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (21.06.2019)
|
|
||
Požadavky na zápočet: zápočtový test z oblastí:
Poslední úprava: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (21.06.2019)
|
|
||
1. Základní pojmy z oblasti výživy (výživová pyramida) 2. Složky stravy a jejich význam 3. Racionální strava (základní pravidla, jídelníček) 4. - 5. Diagnostické metody v dietologii 6. - 8. Sportovní výživa (specifika, volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení, pitný režim, výživové doplňky) 9. - 12. Specifika výživy u civilizačních onemocnění 13. Dotazníková šetření a PC vyhodnocení (softwary pro dietologii) 14. Metody pro stanovení tělesného složení
Poslední úprava: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (21.06.2019)
|