|
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.07.2018)
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.07.2018)
Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka a specifiky konzultační činnosti v oblasti výživy. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7. MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7. PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1. MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (10.09.2021)
Podmínky k zápočtu: Zpracování zadaných úkolů v termínu, který bude dohodnut během přednášek, úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75 %). Test lze psát třikrát (jeden řádný a dva opravné). |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (15.06.2021)
1. Opakování znalostí z oblasti výživy, technologie přípravy stravy a potravinářských komodit. 2. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel. 3. Kvalita potravin, změny nutriční hodnoty při technologickém zpracování. 4.Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy. 5. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě. 6. Informace nutné pro sestavení správného stravovacího a pohybového režimu klienta a jejich metody jeho zjišťování. 7.Léčebná výživa v klinické praxi. 8. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy |