Předmět se zaměřuje na je ověření a doplnění poznatků získaných studiem problematiky zdravého stravování, vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
The purpose of this subject is to verify and complete the knowledge acquired by studying the issues of healthy alimentation. The subject provides space for the practical application of the acquired knowledge about nutrition and healthy lifestyle.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
Cíl předmětu -
Cílem předmětu je praktické využití získaných poznatků z oblasti výživy a další prohloubení znalostí z výživy a stravování.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
The aim of the course is the practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and further deepen the knowledge of nutrition and alimentation.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
Literatura -
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
KLEINWÄCHTEROVÁ, H.; BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 2. přepr. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8
KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
MÁLKOVÁ, I.; KRCH, F. D. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
NEVORAL, J. aj. Výživa v dětském věku. Jinočany : H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd.. Nakl.: Forsapi, 2008. 54 s. ISBN-13: 978-80-903820-8-4.
DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
KUDLOVÁ, E. Hygieny výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Nakl.: Karolinum. 2009. 286 s. ISBN-13: 978-80-246-1735-0.
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. a Z. PANOVSKÁ. Sensorická analýza potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (25.10.2019)
Metody výuky
Předmět bude v době distanční výuky vyučován online v MS Teams. Dále budou zadávány průběžné úkoly, které budou osobně diskutovány v půběhu následující online výuky.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (25.09.2020)
Požadavky ke zkoušce -
Požadavky k zápočtu: vytvoření a odprezentování práce na předem zadané téma.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.09.2016)
Credit requirements: creation and presentation of the work on a specified topic.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (25.10.2019)
Sylabus -
1. Systém kritických bodů v potravinářství.
2. Základy senzorického hodnocení poživatin.
4. Senzorické hodnocení vybraných produktů.
5. Zdravá snídaně - praktická ukázka.
6. Zdravavá svačina - pratická ukázka.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (10.09.2021)
1. The role of nutrition in the prevention of disease.
2. Rules for preparation nutritionally correct menu. Nutritional databases.