|
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (28.02.2018)
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
Cílem předmětu je získání základních znalostí z mikrobiologie, botaniky, zoologie a působení léčiv v návaznosti na problematiku ochrany zdraví. Studenti mohou předmět volit jako doplněk výuky somatologie |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (29.09.2020)
Materiály k jednotlivým přednáškám budou dostupné v Moodle. https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=10773 Přístup získají zapsaní studenti. Dále zde naleznou informace o možnostech on-line konzultací. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (29.10.2019)
ALTMANN, H. Jedovaté rostliny, jedovaté živočichové. Praha : Knižní klub, 2004. ISBN 80-242-1156-4. BODLÁK, J. Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni, Olomouc : Poznání, 2005. ISBN 80-86606-40-6. CELER, V. Obecná virologie. Hradec Králové : Nucleus HK, 2010. ISBN 80-87009-70-3. Nový přehled biologie.1. vyd. Praha : Scientia, 2003. 797 s. ISBN 80-7183-268-5. STARÝ, F. Rostliny pro zdraví. První české vydání. Praha: Aventinum, 2015. 224 stran. ISBN 978-80-7442-059-7. VALÍČEK, P. Rostliny pro zdraví život. Benešov : Start, 2014. ISBN 80-86231-60-0. VALIČEK, P. Houby a jejich léčivé účinky. Benešov : Start, 2011. ISBN 80-86231-54-9. ZÁVODSKÁ, R. Biologie buněk: základy cytologie, bakteriologie, virologie. Praha : Scientia, 2006. ISBN 80-86960-15-3 KOŘÍNKOVÁ, K. Obecná parazitologie: význam a biologie parazitů. Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta, 2006. ISBN 80-7044-798-2. ROZSYPAL, S. Bakteriologie a virologie. 1. vyd. Praha : Scientia, 1994. ISBN 80-85827-16-6. ZACKER, CH. Bylinky a koření: zdraví z přírody v naší kuchyni: podrobný lexikon od A do Z: pěstování, sklízení a konzervování: více než 120 receptů. 1. vyd. Praha : Ikar, 2006. ISBN 80-249-0791-7. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (04.09.2017)
Požadavky k zápočtu:docházka min. 80%, úspěšné absolvování zápočtového testu - otázky mohou být uzavřené i otevřené (min. 70%). Pro získání zápočtu lze využít maximálně tři termíny. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (01.09.2017)
1. Mikrobiologie, problematika virů a bakterií, kvasinky, mikroorganismy jako původci nemocí, antibiotika, dezinfekce apod. 2. Botanika - léčivé i jedovaté rostliny, jejich zneužití jako návykových látek, využití léčivých rostlin a jejich účinky, koření a jeho použití v pokrmech, afrodiziaka, poznávání vybraných rostlin, geneticky modifikované rostliny apod. 3. Zoologie se zaměřuje na témata vztahující se k původcům nemocí, jedovatým živočichům, hospodářským zvířatům a jejich chovu, využívání živočišných produktů v kosmetice apod. |