|
|
|
||
Předmět předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka s akcentem na prevenci poruch příjmu potravy.
Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost věnována obsahu jednotlivých živin v potravě, energetické hodnotě potravy, hygienické jakosti a nezávadnosti poživatin. Zvládnutí základů fyziologie výživy umožňuje studentům posuzovat vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka. Pozornost je věnována vazbě stravování na životní styl a problémům alternativních směrů ve výživě.
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|
|
||
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a výrazně ovlivňuje jeho zdravotní stav. Poskytuje studentům vhled do vývoje nutričního chování dětí a mládeže s akcentem na možná rizika (poruchy příjmu potravy, alternativní stravování). Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|
|
||
BLATTNÁ, J.; DOSTÁLOVÁ, J. aj. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu & Nadace NutriVIT, 2005. 80 s. ISBN 80-239-6202-7 FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7 KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003. MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5 POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
|
|
||
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
|
|
||
1. Výživa a zdravotní stav člověka 2. Hygiena výživy. Denní stravovací a pitný režim. Potravinový koš 3. Výživa různých skupin obyvatelstva 4. Nutriční hodnota potravy (základní a přídatné živiny, voda, minerální látky a působky v potravě 5. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy 6. Jednotlivé druhy potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty, změny výživové hodnoty při jejich zpracování, skladování a konzervace potravin 7. Vývoj nutričního chování, psychologie výživy 8. Alternativní výživové směry 9. Poruchy příjmu potravy 10. Výživa a prevence poruch zdraví
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|