Poslední úprava: ZVIROTSK/PEDF.CUNI.CZ (24.10.2010)
Kurz je zaměřen na problematiku podpory zdraví prostřednictvím cílené modifikace životního stylu člověka. Představeny jsou determinanty lidského zdraví a zejména jeho rizikové a protektivní faktory. Východiskem jsou nejčastější poruchy zdraví moderního člověka a jejich pravděpodobné příčiny. Pozornost je věnována také nejčastějším příčinám neúspěchu při naplňování zásad zdravého životního stylu a způsobům jejich eliminace.
Poslední úprava: ZVIROTSK/PEDF.CUNI.CZ (28.10.2010)
Course is aimed at the problematics of health advancement by targeted modification of person's lifestyle. Determinants of human health, especially high risk ones, are analyzed. Starting points are the most frequent deficiencies of health of modern person and their probable causes. Attention is given to the most frequent causes of failure to lead healthy lifestyle and finding ways to eliminate these. Possibilities of social marketing propagation of healthy lifestyle are covered as well.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: ZVIROTSK/PEDF.CUNI.CZ (24.10.2010)
Cílem kurzu je prohloubit znalosti studentů o zdravém životním stylu a podpořit jejich motivaci k pozitivním změnám ve zdravotně relevantním chování. Sekundárním cílem je seznámení studentů s možnostmi profesionální podpory zdraví populace prostřednictvím edukačních a sociálně marketingových postupů.
Poslední úprava: ZVIROTSK/PEDF.CUNI.CZ (28.10.2010)
The aim of the course is to improve knowledge of students about healthy lifestyle and increasetheir motivation towards positive changes in health relevant behavior. Secondary goal is to familiarize students with professional health advancement of population through educational and socio-marketing procedures.
Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
MACHOVÁ, J.; KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8. MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : VIOD, 2007. ISBN 978-80-86991-09-2. ŠVARCOVÁ, E. Zdraví a nemoc: vybraná témata pro učitele [CD-rom]. Hradec Králové : Gaudeamus, 2008. ISBN 978-80-7041-418-7. PETRÁSEK, R. a kol. Co dělat, abychom žili zdravě. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-711-1.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
MACHOVÁ, J.; KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8. MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : VIOD, 2007. ISBN 978-80-86991-09-2. ŠVARCOVÁ, E. Zdraví a nemoc: vybraná témata pro učitele [CD-rom]. Hradec Králové : Gaudeamus, 2008. ISBN 978-80-7041-418-7. PETRÁSEK, R. a kol. Co dělat, abychom žili zdravě. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-711-1.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky ke klasifikovanému zápočtu: aktivní účast na prezenční části výuky, úspěšné absolvování zápočtového testu (70 %) (jeden řádný a dva opravné termíny). Test se skládá ze dvou částí, části Výživa a části Pohyb. Z obou dvou částí je potřebné získat alespoň 70 %. V případě neúspěchu student opakuje jen tu část, ve které neuspěl.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Requirements for graded credit: passing a written test (min. 70%), one regular term, two corrective exams. The test consists of two parts. One part focuses primarily on movement as part of a healthy lifestyle and the other on nutrition. Each part must reach the min. 70% success rate. In case of failure, the student repeats only the part of the test in which he / she failed.
Sylabus -
Poslední úprava: ZVIROTSK/PEDF.CUNI.CZ (24.10.2010)
1. Zdraví člověka a životní styl.
2. Civilizační choroby.
3. Determinanty zdraví - vnitřní a vnější faktory.
4. Protektivní a rizikové faktory životního stylu - analýza salutorů a patogenů.
5. Nutriční chování, pohyb a sport, režim práce a odpočinku, stres.
6. Zásady podpory zdraví a zdravého životního stylu.
Poslední úprava: ZVIROTSK/PEDF.CUNI.CZ (28.10.2010)
1. Human health and lifestyle.
2. Civilization illnesses.
3. Determinants of health - inner and outer factors.
4. Protective and risky factors of lifestyle - analysis of salutors and pathogens.
5. Nutritional behavior, exercise and sports, working and relaxation mode, pressure.
6. Marketing of health advancement and healthy lifestyle.