Přednáška se zabývá praktickými aspekty návrhu syntézy, jejího provedení a analýze produktu. Jak identifikovat
nejvhodnější syntetický postup, jaké materiály a vybavení použít, jak identifikovat a mitigovat rizika reakce, provést
reakce s maximální účinností, nalézt optimální reakční podmínky, izolovat a čistit produkty a jaké zvolit analytické
metody k určení struktury produktu a jeho čistoty. Výuka probíhá prezenční formou v anglickém jazyce. Zkouška
probíhá v českém nebo anglickém jazyce dle volby studenta.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)
The course deals with practical aspects of synthesis design, its implementation and product analysis. How to
identify the most appropriate synthesis of desired product, what materials and equipment to use, how to identify
and mitigate risks of the reaction(s), how to perform the reaction(s) with maximum efficiency and establish optimal
reaction conditions, isolate and purify the product and choose analytical methods to determine its structure and
purity. The course is taught in English. The exam will be in English or Czech depending on the preference of the
student.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)
Literatura -
Mike Lancaster: Green chemistry: an introductory text, The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2002.
Fergal P. Byrne et al.: Tools and techniques for solvent selection: green solvent selection guides; Sustainable Chemical Processes, 2016, 4, 7; DOI: 10.1186/s40508-016-0051-z
Wilfred L.F. Armarego: Purification of laboratory chemicals, Eight-edition, Butterworth-Heinemann, 2017.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)
Mike Lancaster: Green chemistry: an introductory text, The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2002.
Fergal P. Byrne et al.: Tools and techniques for solvent selection: green solvent selection guides; Sustainable Chemical Processes, 2016, 4, 7; DOI: 10.1186/s40508-016-0051-z
Wilfred L.F. Armarego: Purification of laboratory chemicals, Eight-edition, Butterworth-Heinemann, 2017.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)
Požadavky ke zkoušce
Zkouška probíhá ústní formou v rozsahu daném sylabem.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)
Sylabus -
Návrh a výběr reakcí: Návrh syntézy produktu v praxi, postupy pro výběr reakcí z pohledu zelené chemie a termodynamiky.
Laboratorní sklo a vybavení: Druhy skla a vybavení, jejich kompatibilita s předpokládanými reakčními podmínkami, včetně chemických činidel a jejich reaktivity.
Rozpouštědla a reaktanty: Výběr rozpouštědla pro reakci, čištění laboratorních chemikálií, skladování chemikálií a bezpečné zacházení s nimi na základě dostupných informací.
Spuštění reakce: Stanovení reakčních podmínek, optimalizace procesu a výtěžku reakce, včetně dopadu termodynamiky a kinetiky reakcí.
Postupy zpracování a čištění: Různé postupy zpracování reakčních směsí, techniky čištění produktu a stupně čistoty. Rozdíly v čistících postupech na základě rozsahu reakce a identifikace vhodné metody.
Analýza produktu: Přehled analytických technik, výběr vhodných metod pro identifikaci produktu a příprava vzorků pro analýzu.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)
Reaction design and selection: Design of reaction pathways in practice, selection guide to multiple options from perspective of green chemistry and thermodynamics.
Glassware and equipment: Types of glass(-ware) and equipment and their compatibility with predicted reaction conditions including chemical reagents and reactivity.
Solvents and reagents: Selection of solvent for a reaction, purification of laboratory chemicals, chemical storage and their safe handling based on available information.
Running a reaction: Establishment of reaction conditions, process optimization and reaction yield including thermodynamic and kinetic considerations.
Work-up and purification procedures: Different work-up procedures, product purification techniques and degrees of purity. Differences in reaction scale and identification of an appropriate method.
Product analysis: Overview of analytical techniques, selection of appropriate methods for product identification and sample preparation for analysis.
Poslední úprava: Schulz Jiří, RNDr., Ph.D. (26.02.2021)