Poslední úprava: RNDr. Miroslav Flieger, CSc. (09.11.2011)
Anotace: V rámci přednášky budou posluchači seznámeni se základními producenty mikrobiálních toxinů, jejich strukturou, výskytem, s metodikami pro jejich izolaci, identifikaci a kvantifikaci pomocí různých analytických metod jako je například: HPLC, HPLC/MS, ELISA, TLC a další
Poslední úprava: RNDr. Miroslav Flieger, CSc. (09.11.2011)
Aims: The major aim of this lecture is to give complete information on human toxicity of fungal toxins, their main producers, toxin structures and appearance together with methods for isolation, identification and quantification by different analytical protocols and procedures as for example HPLC, HPLC/MS, ELISA, TLC etc. Finally, some EU food and safety regulation will be discussed.
Literatura -
Poslední úprava: doc. RNDr. Karel Nesměrák, Ph.D. (09.05.2012)
• vybrané časopisecké publikace k tématu přednášky
• Casaret & Doull’s Toxicology. The Basic Science of Poisons. 6th Ed. New York, McGrawHill 2001.
• Hrdina, V. a kol.: Přírodní toxiny a jedy. Praha, Karolinum - Galén 2004.
• Lax, A.J.: Toxin. The Story of Bacterial Poisons. Oxford University Press 2005.
• Omaye, S.T.: Food and Nutritional Toxicology. CRC Press 2004.
Poslední úprava: doc. RNDr. Karel Nesměrák, Ph.D. (28.10.2019)
• vybrané časopisecké publikace k tématu přednášky • Casaret & Doull’s Toxicology. The Basic Science of Poisons. 6th Ed. New York, McGrawHill 2001. • Hrdina, V. a kol.: Přírodní toxiny a jedy. Praha, Karolinum - Galén 2004. • Lax, A.J.: Toxin. The Story of Bacterial Poisons. Oxford University Press 2005. • Omaye, S.T.: Food and Nutritional Toxicology. CRC Press 2004.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: RNDr. Miroslav Flieger, CSc. (09.11.2011)
Předmětem zkoušky je ověření znalostí ze všech přednášených částí (viz syllabus). Zkouška probíhá písemnou formou a je udělena na základě úspěšně vykonaného zkouškového testu (min. 60% získaných bodů).
Poslední úprava: doc. RNDr. Karel Nesměrák, Ph.D. (28.10.2019)
The subject of the exam is verification of knowledge from all lectured parts (see syllabus).The exam is in written form and is awarded on the basis of successfully passed exam test (min. 60% of points earned).
Sylabus -
Poslední úprava: RNDr. Miroslav Flieger, CSc. (09.11.2011)
1. Význam mikrobiálních toxinů a jejich výskyt v potravinovém řetězci
2. Metody používané pro analýzu mykotoxinů
3. Interakce ovlivňující produkci mykotoxinů.
4. Základní skupiny mykotoxinů
5. Struktura, produkce, extrakce a analýza oligoketidů
6. Struktura, produkce, extrakce a analýza trichothecenů
7. Struktura, produkce, extrakce a analýza mykotoxinů na bázi indolových derivátů
8. Struktura, produkce, extrakce a analýza mykotoxinů na bázi cyklických oligopeptidů
9. Rozdělení, struktura a hlavní producenti antibiotik
10. Požadavky EU na analýzu potravin
Poslední úprava: RNDr. Miroslav Flieger, CSc. (09.11.2011)
1. Toxicology, human health, food safety and general principles.
2. Analytical methods used for mycotoxins analysis, i.e. HPLC, HPLC/MS, ELISA, TLC etc., general principles.
3. Mycotoxin productions and interactions
4. Groups of major mycotoxins
5. Structure, production and analysis of oligoketides
6. Structure, production and analysis of trichothecenes
7. Structure, production and analysis of ergot alkaloids
8. Structure, production and analysis of cyclic oligopeptides
9. Antibiotics. Producers, structure, and general principles