Mikrobiologie - MB140P88
Anglický název: Microbiology
Český název: Mikrobiologie
Zajišťuje: Katedra genetiky a mikrobiologie (31-140)
Fakulta: Přírodovědecká fakulta
Platnost: od 2024
Semestr: letní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:ústní
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Úroveň: základní
Je zajišťováno předmětem: MB140P26
Vysvětlení: přednáška probíhá společně s MB140P26
Další informace: http://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=1956
Poznámka: povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: RNDr. Petra Lišková, Ph.D.
Vyučující: RNDr. Tereza Dolejšová, Ph.D.
RNDr. Petra Lišková, Ph.D.
Mgr. Irena Vopálenská, Ph.D.
RNDr. Blanka Zikánová
Neslučitelnost : MB140P33, MB140P33I
Je korekvizitou pro: MB140C88
Výsledky anket   Termíny zkoušek    Elearningový kurz
Anotace -
Přednáška je pojednána jako obecná mikrobiologie s hlavním důrazem na bakterie. Posluchač se dozví základní údaje o stavbě bakteriální buňky, jejím růstu, metabolismu, interakcích s prostředím včetně člověka, o rozmanitosti mikroorganismů, jejich patogenitě a využití člověkem v průmyslové mikrobiologii.
Předpokládá se znalost alespoň základů biochemie (nicméně nejdůležitější témata nutná pro pochopení přednášené látky budou stručně probrána).

Předmět je primárně určen posluchačům oborů učitelství biologie. Přednáška probíhá společně s MB140P26.

K přednášce je možné zapsat a absolvovat samostatné praktikum MB140C88.

Přednášky budou uskutečňovány prezenčně.
Poslední úprava: Lišková Petra, RNDr., Ph.D. (08.03.2022)
Literatura

Brock Biology of Microorganisms, Madigan, Martinko, Stahl, Clark (Eds.), 13th Edition, 2012, Pearson Education, Inc.

Základy bakteriologie, F.Kaprálek, 1999, Karolinum

Prezentace k přednáškám - budou průběžně k dispozici v Moodle - kurz MB140P26/MB140P88

Poslední úprava: Mikušová Gabriela, RNDr., Ph.D. (05.01.2018)
Požadavky ke zkoušce - angličtina

The exam is combined (written + oral part), questions are based on the sylabus.

Topics are published in Moodle.

Poslední úprava: Lišková Petra, RNDr., Ph.D. (08.01.2024)
Sylabus -

1.      Mikroorganismy a mikrobiologie

  • Vymezení pojmů, náplň oboru mikrobiologie, základní vlastnosti buňky, evoluce života, tři domény organismů, životní prostředí mikroorganismů a jejich úloha v něm, mikroorganismy a člověk, stručná historie mikrobiologie.

2.      Buňka

  • Techniky pozorování mikroorganismů, struktura prokaryotní buňky - buněčná stěna, membrána, membránový transport, cytoplazma, jádro, ribozómy, buněčné inkluze, bičíky, pili, fimbrie, pouzdra, plynové vakuoly, magnetozómy, pohyb bakterií, struktura eukaryotické mikrobiální buňky.

3.      Molekulární mikrobiologie

  • Bakteriální genom - chromozom, plazmidy. Horizontální přenos genetické informace - rekombinace, transformace, transdukce, konjugace, transpozice, princip klonování, pojem mutace, restrikční endonukleázy.

4.      Výživa a metabolismus

  • Chemické složení buňky, prvky a živiny, kultivace mikroorganismů, živné půdy. Organismy podle typu energetického metabolismu a zdroje uhlíku. Základní metabolické dráhy a principy - volná energie, redoxní potenciál, aktivační energie, glykolýza, Krebsův cyklus, přenašeče redukčních ekvivalentů, ATP. Fermentace, aerobní respirace, anaerobní respirace, chemolitotrofie, fototrofie.

5.      Růst bakteriální buňky

  • Růst individuální bakteriální buňky a její dělení, růst bakteriální populace, růstová křivka, kontinuální kultivace bakterií.

6.      Bakterie a prostředí

  • Vliv teploty, pH, vodní aktivity, osmotického tlaku, záření na růst mikroorganismů, vztah mikroorganismů ke kyslíku. Prevence růstu mikroorganismů - fyzikální a chemické metody (sterilizace, dezinfekce, antisepse).
  • Životní prostředí bakterií (terestrické, vodní, hostitel), symbióza mezi mikroorganismy, rostliny a savci jako přirozené prostředí mikroorganismů

7.      Evoluce a systém

  • Vznik života na Zemi, evoluce mikroorganismů, tři domény organismů. Zvláštnosti systematiky mikroorganismů, prokaryotní druh, genosystematika, fylogenetika, charakteristika hlavních systematických skupiny eubakterií a archebakterií.

8.      Interakce mikroorganismů s člověkem

  • Fyziologické osídlení lidského těla, patogenita a virulence mikroorganismů, bakteriální toxiny. Nespecifická a specifická imunita, vakcinace.

9.      Infekční choroby způsobené bakteriemi

  • Patogeny přenosné kontaktem člověk-člověk, přenašeči, z půdy, vodou, potravinami, nosokomiální nákazy. Antimikrobiální látky a rezistence k nim.

10.   Průmyslová mikrobiologie a biotechnologie

  • Mikroorganismy využívané v průmyslu a biotechnologiích. Výroba antibiotik, aminokyselin, vitaminů, enzymů, biopaliv, bioplastů. Mikroorganismy v potravinářství - výroba piva, vína, droždí, octa, lihu, mléčných výrobků. Rekombinantní technologie. Biodegradace, bioremediace.
Poslední úprava: Mikušová Gabriela, RNDr., Ph.D. (05.01.2018)