|
|
|
||
Přednáška seznamuje s průmyslovými technologiemi, při nichž jsou využívány mikroorganismy a se současnými trendy při
vyhledávání nových potenciálních mikrobiálních producentů různých látek a šlechtění průmyslových mikroorganismů. Zahrnuta je výroba piva, vína, etanolu, pekařského droždí, SCP, octa, aminokyselin, mlékárenských produktů, dále čištění odpadních vod, biotransformační postupy, bioremediace. Přednáška je doplněna praktikem.Předmět je vyučován každý rok. Doporučuje se předchozí absolvování přednášky Mikrobiologie. Poslední úprava: Zikánová Blanka, RNDr. (26.09.2022)
|
|
||
Literatura: Technologie potravin II, vybrané kapitoly, Kadlec P. a kol. VŠCHT, 2008 Základy úpravy a čištění vod, Bindzar J. a kol., VŠCHT, VŠCHT, 2009 The Prokaryotes, vybrané kapitoly, Dworkin M., a kol., Springer, 2006
Přehledné a původní články. Poslední úprava: Zikánová Blanka, RNDr. (29.09.2020)
|
|
||
Requirements for the exam - credit, awarded on the basis of practicing. Knowledge of lectured topics according to presentations and recommended literature. The exam is oral. Poslední úprava: Zikánová Blanka, RNDr. (29.09.2020)
|
|
||
* 1. Kultury mikroorganismů pro průmyslové výroby.
Poslední úprava: Vopálenská Irena, Mgr., Ph.D. (04.10.2023)
|