Poslední úprava: Mgr. Irena Vopálenská, Ph.D. (04.10.2023)
* 1. Kultury mikroorganismů pro průmyslové výroby. * Obecné požadavky, izolace mikroorganismů, způsoby testování, metody šlechtění - klasické, genové inženýrství. Imobilizace buněk, enzymů. * 2. Výroba piva. * Výroba sladiny, mladiny, kvašení, dokvašování, typy piv, pivovarské kvasinky, kontaminanty. * 3. Výroba vína. * Fáze výroby, typy vín - speciální technologie, vinařská mikroflora. Příprava nízkoalkoholických nápojů. * 4. Výroba etanolu. * Suroviny, mikroorganismy, etanoltolerance, technologický postup, zvyšování produktivity. * 5. Výroba pekařského droždí. * Suroviny, požadavky na kvasinky, zpracování droždí, komplexní zpracování kvasinkové biomasy. * 6. Produkce SCP. * Mikrobiální biomasa - využití, suroviny, mikroorganismy - bakterie, kvasinky, mikromycety, řasy. * 7. Výroba organických kyselin. * Kys. citronová a další, ocet, technologické postupy, mikroorganismy. Octové bakterie. * 8. Výroba aminokyselin. * Využití, fermentační a biotransformační postupy, mikroorganismy. * 9. Enzymy mikrobiálního původu. * Obecné technologické požadavky, typy mikrobiálních enzymů, mikroorganismy, využití. * 10. Biotransformace. * 11. Nové možnosti využívání mikroorganismů. * Bioremediace, biodetergenty a emulsifikátory, mikrobiální polysacharidy. * 12. Čištění odpadních vod, produkce bioplynu. * 13. Výroba mlékárenských produktů. * Technologie, mikroorganismy. 14. Biosenzory založené na mikrobiálních buňkách.
* Praktikum zaměřené na sledování parametrů hlavního kvašení piva, zejména mikrobiologických.
Poslední úprava: RNDr. Blanka Zikánová (24.10.2019)
Please note, the lectures are given in czech language only. 1. Microorganisms for industrial production. The common requirements, isolation of microorganisms, methods of testing, methods of genetic improvements - classical, gene engineering. Immobilisation of the cells and enzymes. 2. Beer technology. Production of the beer wort, hopped wort, fermentation, beer types, brewery yeasts, contamination. 3. Wine technology. Common and special technology, types of wines, special wines, microorganisms. Production of soft-drinks. 4. Ethanol technology. Raw materials, microorganisms, ethanoltolerance, technology, methods of raising of productivity. 5. Production of leaven. Raw material, demands on yeasts, manufacturing of yeasts, manufacturing of yeast biomass. 6. SCP production. Microbial biomass - exploitation, raw materials, microorganisms - bacteria, yeasts, micromycetes, algae. 7. Organic acids. Citric, lactic, acetic acid, microorganisms, technologies, acetic bacteria. 8. Aminoacids. Exploitation, fermentation and biotransformation methods of production, microorganisms. 9. Microbial enzymes. Types of enzymes, microorganisms, common technology demands, exploitation. 10. Biotransformations. 11. New utilisation of microorganisms. Bioremediation, biodetergents, emulsifiers, microbial polysaccharides. 12. Waste waters cleaning, biogas production. 13. Dairy produce. Microorganisms, technologies. |