|
|
|
||
Kurs je zaměřen na determinaci mikroskopických hub vyskytujících se v našem prostředí, tj. např. na potravinách a krmivech, na stěnách vlhkých bytů či v ovzduší, případně i hub využívaných v biotechnologiích. Středem zájmu jsou anamorfní rody (nepohlavní stádia) vřeckovýtrusných hub patřících především do řádů Eurotiales a Hypocreales (rody Penicillium, Aspergillus, Trichoderma, Fusarium etc.). Důraz je kladen na metody izolace a kultivace jednotlivých skupin, a dále na mikromorfologické a makromorfologické znaky a jejich význam pro druhovou determinaci. Součástí kurzu jsou i informace o produkci mykotoxinů a jejich významu v chemotaxonomii.
Poslední úprava: Kubátová Alena, RNDr., CSc. (25.10.2018)
|
|
||
Pitt J.I. & Hocking A.D. , Fungi and Food Spoilage, Blackie Academic & Professional, London et al., 2nd edition, 1997. Samson R. A. et al., Introduction to Food- and airborne fungi, CBS Utrecht, 7th edition, 2004. Samson R.A. & Pitt J.I., Modern Concepts in Penicillium and Aspergillus Classification, Plenum Press, New York and London, 1990. Hood G.S. de & Guarro J., Atlas of Clinical Fungi, CBS Baarn and Delft and Univ. Rovira i Virgili Reus, 1995. Poslední úprava: Kubátová Gabriela, PhDr., Ph.D. (26.04.2005)
|
|
||
Písemný test z přednášené látky. Prezentace vybraného článku o mykotoxinech. Poslední úprava: Kubátová Alena, RNDr., CSc. (10.05.2012)
|
|
||
- Mykotoxiny mikroskopických hub a jejich význam. Poslední úprava: Kubátová Alena, RNDr., CSc. (25.10.2018)
|