Předmět je typický interdisciplinární obor, který v současném pojetí lékárenské péče sehrává významnou roli. Studenti získávají přehled o biologicky aktivních látkách potravin, jejich interakcích s léčivy. Náplní přednášek j sou i konkrétní speciální potraviny a nutraceutika a jejich vztah k prevenci civilizačních chorob, zásadám zdravé výživy. Jsou vysvětlovány názory odborné veřejnosti na excesy ve výživě populace.
Poslední úprava: ERUDIO (21.03.2006)
The subject is a typical interdisciplinary domain that in the present-day concept of the pharmaceutical care plays a very important role. Students get acquainted with the basic knowledge about biologically active components in food and their interactions with drugs. The information concerning distinctive special foods (functional foods) and nutraceuticals, and the importance of these preparations for the building of healthy life-style and preventing of civilization illnesses is also included. The attitudes of the public to the healthy nutrition are discussed and elucidated.
Poslední úprava: ERUDIO (21.03.2006)
Literatura
Ganong W. F.: Přehled lékařské fyziologie. Jinočany : Nakladatelství a vydavatelství H+H, 1999, ISBN 80-85787-36-9
Mason P.: Nutrition and dietary advice in the pharmacy. Oxford : Blackwell Science, 1994, ISBN 0-632-03427-0
Bidlack W. R., Omaye S. T., Meskin M. S., Topham D. K. W. (ed.): Phytochemicals as bioactive agents. Lancaster : Technomic. Pub., 2000, ISBN 1-56676-788-1