PředmětyPředměty(verze: 964)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Léčivé rostliny a nutraceutika, Analýza a kontrola kvality léčivých rostlin a nutraceutik, Technologie a aplikační formy nutraceutik - GLR100
Anglický název: Medicinal plants and Nutraceutics, Quality Analysis of Medicinal Plants and Neutraceuticals, Technology and Dosage Forms of Medicinal Plants and Neutraceuticals
Zajišťuje: Sekce pro státní závěrečné zkoušky (16-16900)
Fakulta: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2024
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, SZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: prof. Ing. Lucie Cahlíková, Ph.D.
Sylabus

Okruhy SZ pro jednotlivé oblasti:

Biologicky aktivní přírodní látky

1)      Primární metabolity rostlin a jejich základní rozdělení

2)      Sekundární metabolity rostlin a jejich základní rozdělení

3)      Mikroskopické a makroskopické hodnocení rostlinného materiálu

4)      Základní legislativní aspekty spojené se zpracováním a využitím rostlinného materiálu

5)      Léčivé rostliny ovlivňující kardiovaskulární system

6)      Léčivé rostliny působící jako expektorancia

7)      Léčivé rosliny působící antitusicky

8)      Léčivé rostliny používané v léčbě nachlazení

9)      Léčivé rostliny ovlivňující stres, deprese a navozující spánek

10)  Léčivé rostliny zmírňující únavu, pocity slabost a psychotropní látky

11)  Léčivé rostliny působící analgeticky a jako lokální anestetika

12)  Léčivé rostliny působící jako karminativa a spasmolytika

13)  Léčivé rostliny ovlivňující funkci žlučníku a působící jako hepatoprotektiva

14)  Léčivé rostliny ovlivňující funkci střev a vyprazdňování

15)  Léčivé rostliny použivané při obezitě, diabetu mellitu a dyslipidemii

16)  Léčivé rostliny působící jako korigencia chuti a při nechutenství

17)  Léčivé rosltliny ovlivňující urogenitální system

18)  Léčivé rostliny používané při obtížích muskuloskeletárního systému

19)  Lokálně používané léčivé rostliny

20)  Pomocné látky přírodního původu

Analýza a kontrola kvality léčivých rostlin a nutraceutik:

1) Základní principy práce v analytické laboratoři – ředění, vážení, pipetování a vyhodnocování výsledků 

2)  Základní typy analytických reakcí v analýze biogenních prvků a rostlinných metabolitů

3) Hodnocení analytických dat – titrační a kalibrační křivky, základní validační a statistické parametry

4) Vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), základní principy, instrumentace a uspořádání

5) Elektroforetické metody a jejich základní principy v analýze rostlinných extraktů

6) Odměrné analytické metody, titrace biogenních prvků

7) Spektrofotometrie v UV a viditelné oblasti spektra, kvantitativní stanovení biol. aktivních látek

8) Principy chromatografického dělení pro analýzu rostlinných extraktů

9) Základy luminiscenční analýzy, principy, přístrojové uspořádaní

10) Základní způsoby identifikace biologicky aktivních rostlinných látek spektrálními technikami (UV/Vis a IČ spektrometrie)

11) Třídění a principy chromatografických metod v analýze rostlinných materiálů

12) Potenciometrie (přímé stanovení, iontově selektivní elektrody, titrační křivky)

13) Vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) v analýze rostlinných extraktů 

14) Tenkovrstvá a rozdělovací chromatografie (TLC, HPTLC) v analýze rostlinných materiálů

15) Plynová chromatografie (GC) v analýze těkavých biologicky aktivních látek

16) Vývojové trendy v analytické instrumentaci a analýze nutraceutik a přírodních látek

17) Extrakční techniky v analýze rostlinných materiálů a nutraceutik (SPE, LLE) a jejich modifikace

18) Metody a techniky přípravy analytického vzorku z rostlinného materiálu a nutraceutik

19) Polarimetrie a chirální separace opticky aktivních látek v rostlinných materiálech

20) Základní principy titrací a odměrných stanovení

Technologiea aplikační formy nutraceutik

1) Sušení a lyofilizace

2) Rozdrobňování a granulometrie

3) Rozpouštění a filtrace

4) Mísení a homogenizace

5) Roztoky

6) Emulze

7) Suspenze

8) Prášky, zrněné prášky

9) Neobalené tablety

10) Obalené tablety

11) Orálně dispergovatelné tablety

12) Žvýkací tablety, perorální tuhé gely ("gummies")

13) Pastilky

14) Měkké tobolky

15) Tvrdé tobolky

16) Matricové systémy

17) Membránové systémy

18) Mikroformy

19) Pelety

20) Obaly

Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (29.02.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK