PředmětyPředměty(verze: 964)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Základy chemie potravin - GLR035
Anglický název: Basics of Food Chemistry
Zajišťuje: Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky (16-16230)
Fakulta: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2024
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:14/8, Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: prof. Ing. Lucie Cahlíková, Ph.D.
Anotace
Náplní předmětu je přehled základních poznatků o chemickém složení potravin, jejich fyzikálně-chemických a biochemických vlastnostech a významných reakcí, které probíhají v potravinách během skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy , ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými.
Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Podmínky zakončení předmětu

Úspěšné splnění zkouškového testu (minimální požadavek: 60 %).

Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Literatura

Povinná:

  • Velíšek, Jan. Chemie potravin. 1. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s. ISBN 80-86659-00-3.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin. 2. Tábor: Ossis, 2002, 320 s. ISBN 80-86659-00-3.

Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Metody výuky

Přednášky.

Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Požadavky ke zkoušce

V rozsahu sylabu a vlastních přednášek.

Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Sylabus

1. Úvod, historie, voda

2. Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny

3. Sacharidy

4. Maillardova reakce a další reakce sacharidů

5. Lipidy

6. Autooxidace a další reakce lipidů

7. Vitaminy

8. Minerální látky a stopové prvky

9. Sloučeniny ovlivňující vůni potravin

10. Sloučeniny ovlivňující chuť potravin

11. Sloučeniny ovlivňující barvu potravin

12. Přirozené toxické látky

13. Potravinářská aditiva

14. Kontaminanty potravin

Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Výsledky učení

  

Studenti získají přehled o základních složkách potravin a přírodních látek - bílkovinách, tucích, sacharidech a minerálních látek, z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.

Studenti budou umět:

Základní chemické složení potravinářských surovin a potravin,

Posoudit možné chemické přeměny látek během technologického i kulinárního zpracování potravinářských surovin a potravin,

Posoudit hodnotu potravinářských surovin a potravin z nutričního hlediska.

 

Poslední úprava: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (25.02.2025)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK