|
|
|
||
Technologie přírodních léčiv se zabývá postupy a zařízeními používanými při technologickém zpracování surovin přírodního původu, při výrobě a kontrole přípravků z léčivých rostlin a při izolaci farmaceuticky významných přírodních látek. Pozornost je věnována také základním legislativním normám upravujícím tuto oblast s důrazem na ustanovení lékopisu a zásady správné výrobní praxe.
Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (14.02.2025)
|
|
||
Podmínkou udělení zápočtu je splnění následujících podmínek: účast na všech praktických cvičeních. Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (14.02.2025)
|
|
||
Povinná:
Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (14.02.2025)
|
|
||
Přednášky a praktická cvičení. Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (14.02.2025)
|
|
||||||||||||||
Získání zápočtu za praktická cvičení. Zkouška je písemná. Její obsah vychází z přednesené látky a písemných materiálů, které jsou pro studenty umísťovány ve Studijních materiálech na webových stránkách fakulty – Katedra Farmakognozie a farmaceutické botaniky – Technologie přírodních látek – 2023. Zkušební test má 22 – 25 otázek zčásti kvízového charakteru a zčásti charakteru popisného (1‑5 slov); každá kvízová otázka má 4 možné odpovědi, z nichž jsou 1-2 správné. 1) Každá správně zatržená odpověď je bodována 1 bodem. 2) Zatrhne-li někdo 3-4 ze 4 možných odpovědí u otázky, získává za tuto otázku 0 bodů!!!
Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (14.02.2025)
|
|
||
Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (14.02.2025)
|
|
||
Předmět Technologie Přírodních léčiv navazuje na znalosti a dovednosti získané v oborech: Farmakognozie, farmakologie, anatomie, analytických oborech. Studující po absolvování předmětu umí použít následující termíny (včetně jejich běžně užívaných zkratek): Český lékopis, regulační autority, EMA, FDA, Pharmeuropa, zkoušky totožnosti, zkoušky na čistotu, stanovení obsahu, nečistota, standardizované, kvantifikované a ostatní extrakty, macerát, infusum, decoctum, tinktura, DER, perkolace, Soxhletův přístroj, sirup, ... Znají principy a využití následujících metod a způsobů zpracování: Perkolace, macerace, konzervace, dekokce, sušení, sítová analýza, mletí, rozdrobňování a mísení. Metody kontrolních analytických metod. Výsledky učení: Studující na základě získaných znalostí a dovedností:
Poslední úprava: Suchánková Daniela, PharmDr., Ph.D. (22.03.2025)
|