PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Biochemické aspekty výživy - FV066
Anglický název: Biochemical Aspects of Nutrition
Zajišťuje: Ústav histologie a embryologie (15-140)
Fakulta: Lékařská fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2021 do 2023
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:12/3, Z [HT]
Počet míst: 45
Minimální obsazenost: 5
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.
Prerekvizity : FV10033
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)
Cílem navrhovaného předmětu je seznámit studenty s biochemickými aspekty zdravé výživy, se zvláštním zaměřením na sekundární rostlinné metabolity a lipidy, jakož i optimální přípravu potravin. Kriticky budou porovnány rozšířené typy populárních diet. Diskutovány budou kombinace potravin, vliv stravy na regeneraci po sportovní zátěži a sestavení zdravého jídelníčku odpovídajícího individuálním potřebám.
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)

Docházka a  zápočtový test - otázky s mnohočetným výběrem odpovědi z probíraných témat.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)

Vyučující:

  • MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.

Přednášky a semináře:

  1. Přirozená regenerace organismu:Vztah výživy a regenerace lidského těla (zdravý člověk, sportovec). Regenerace výživou po zátěži, role přirozených potravin a doplňků stravy.  Workshop - sestavení modelových jídelníčků (student medicíny, manuálně pracující člověk, sportovec).                                                                                                                        
  2. Flavonoidy a organosírové sloučeniny v rostlinné stravě. Vlastnosti a antioxidační aktivita flavonoidů, výskyt v potravě a vztah k funkci v buňce. Zdrojové rostliny, biologická dostupnost, metabolismus, mechanizmy účinků na buněčné a tkáňové úrovni. Vliv úpravy potravy na obsah a biologickou dostupnost flavonoidů. Organosírové sloučeniny z Allium, glukosinoláty  zejm. z Brassiaceae; jejich potenciálně prospěšné i antinutriční   vlastnosti. Vliv úpravy zeleniny na výskyt původních látek/štěpných produktů.                                                                                                                                                        
  3. Specifické diety a jejich vliv na zdraví. Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety - kritické zhodnocení podle evidence-based medicine: Atkinsova dieta, paleo strava, primal, Whole30, vegetariánství, veganství, dělená strava. Proč se lidé uchylují k takovým dietám? Jsou vůbec pro někoho  vhodné? Biochemické aspekty, klady, rizika a možné  karence u specifických diet.
  4. Tuky a další lipidy, terpenoidy, vitamin D. Terpeny, biochemické účinky. Mono- a seskviterpeny, karotenoidy a tokoferoly v rostlinné potravě. Vliv úpravy potravy na jejich obsah a dostupnost. Složení mastných kyselin v potravě (nasycené, omega-9,- 6  a -3 nenasycené mastné kyseliny; méně časté mastné kyseliny). Furanové mastné kyseliny. Cholesterol, rostlinné steroly. Vitamin D a jeho biochemické účinky.
  5. Tvorba potenciálně škodlivých látek při úpravě potravin. Kombinace potravin a jejich kompatibilita. Produkty Maillardovy reakce,  produkty degradace lipidů, oxidační produkty; cholesterol, 3-chloro-1,2-propandiol, polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy,  N-nitrosaminy. Vhodné a nevhodné kombinace potravin pro zajištění biologické dostupnosti vybraných rostlinných látek. 
  6. Zápočtový test.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)
  1. Roubík, L. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Erasport, 2018, ISBN 9788090568556
  2. Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. UK v Praze, 2015, ISBN 9788024631523
  3. Kolektiv autorů. Regenerace a výživa ve sportu. Masarykova univerzita, 2017, ISBN 9788021088108
  4. Width, M., Reinhard, T. The Essential Pocket Guide for Clinical Nutrition. LWW; Second edition (January 25, 2017), ISBN-10: 1496339169
  5. Mahan, L.K. Krause's Food & the Nutrition Care Process (Krause's Food & Nutrition Therapy). Saunders; 14 edition (June 8, 2016), ISBN-10: 9780323340755
  6. Clifford, D., Curtis, L. Motivational Interviewing in Nutrition and Fitness (Applications of Motivational Interviewing). The Guilford Press; 1 edition (December 23, 2015). ISBN-10: 9781462524181
  7. Dudek, S. Nutrition Essentials for Nursing Practice. LWW; Eighth, North American edition (June 7, 2017), ISBN-10: 1496356101
  8. Nelms, M., Sucher, K.P. Nutrition Therapy and Pathophysiology. Cengage Learning; 3 edition (January 1, 2015), ISBN-10: 1305111966
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK