Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)
Cílem navrhovaného předmětu je seznámit studenty s biochemickými aspekty zdravé výživy, se zvláštním zaměřením na sekundární rostlinné metabolity a lipidy, jakož i optimální přípravu potravin. Kriticky budou porovnány rozšířené typy populárních diet. Diskutovány budou kombinace potravin, vliv stravy na regeneraci po sportovní zátěži a sestavení zdravého jídelníčku odpovídajícího individuálním potřebám.
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)
Docházka a zápočtový test - otázky s mnohočetným výběrem odpovědi z probíraných témat.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)
Vyučující:
MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.
Přednášky a semináře:
Přirozená regenerace organismu:Vztah výživy a regenerace lidského těla (zdravý člověk, sportovec). Regenerace výživou po zátěži, role přirozených potravin a doplňků stravy. Workshop - sestavení modelových jídelníčků (student medicíny, manuálně pracující člověk, sportovec).
Flavonoidy a organosírové sloučeniny v rostlinné stravě. Vlastnosti a antioxidační aktivita flavonoidů, výskyt v potravě a vztah k funkci v buňce. Zdrojové rostliny, biologická dostupnost, metabolismus, mechanizmy účinků na buněčné a tkáňové úrovni. Vliv úpravy potravy na obsah a biologickou dostupnost flavonoidů. Organosírové sloučeniny z Allium, glukosinoláty zejm. z Brassiaceae; jejich potenciálně prospěšné i antinutriční vlastnosti. Vliv úpravy zeleniny na výskyt původních látek/štěpných produktů.
Specifické diety a jejich vliv na zdraví. Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety - kritické zhodnocení podle evidence-based medicine: Atkinsova dieta, paleo strava, primal, Whole30, vegetariánství, veganství, dělená strava. Proč se lidé uchylují k takovým dietám? Jsou vůbec pro někoho vhodné? Biochemické aspekty, klady, rizika a možné karence u specifických diet.
Tuky a další lipidy, terpenoidy, vitamin D. Terpeny, biochemické účinky. Mono- a seskviterpeny, karotenoidy a tokoferoly v rostlinné potravě. Vliv úpravy potravy na jejich obsah a dostupnost. Složení mastných kyselin v potravě (nasycené, omega-9,- 6 a -3 nenasycené mastné kyseliny; méně časté mastné kyseliny). Furanové mastné kyseliny. Cholesterol, rostlinné steroly. Vitamin D a jeho biochemické účinky.
Tvorba potenciálně škodlivých látek při úpravě potravin. Kombinace potravin a jejich kompatibilita. Produkty Maillardovy reakce, produkty degradace lipidů, oxidační produkty; cholesterol, 3-chloro-1,2-propandiol, polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy, N-nitrosaminy. Vhodné a nevhodné kombinace potravin pro zajištění biologické dostupnosti vybraných rostlinných látek.
Zápočtový test.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Martina Krymláková (14.08.2019)
Roubík, L. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Erasport, 2018, ISBN 9788090568556
Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. UK v Praze, 2015, ISBN 9788024631523
Kolektiv autorů. Regenerace a výživa ve sportu. Masarykova univerzita, 2017, ISBN 9788021088108
Width, M., Reinhard, T. The Essential Pocket Guide for Clinical Nutrition. LWW; Second edition (January 25, 2017), ISBN-10: 1496339169
Mahan, L.K. Krause's Food & the Nutrition Care Process (Krause's Food & Nutrition Therapy). Saunders; 14 edition (June 8, 2016), ISBN-10: 9780323340755
Clifford, D., Curtis, L. Motivational Interviewing in Nutrition and Fitness (Applications of Motivational Interviewing). The Guilford Press; 1 edition (December 23, 2015). ISBN-10: 9781462524181
Dudek, S. Nutrition Essentials for Nursing Practice. LWW; Eighth, North American edition (June 7, 2017), ISBN-10: 1496356101
Nelms, M., Sucher, K.P. Nutrition Therapy and Pathophysiology. Cengage Learning; 3 edition (January 1, 2015), ISBN-10: 1305111966