PředmětyPředměty(verze: 964)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním - DV00002
Anglický název: OS - Nutrition in relation to civilisation diseases
Zajišťuje: Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství (13-432)
Fakulta: 2. lékařská fakulta
Platnost: od 2024
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:14/14, Z [HS]
Počet míst: neurčen / 60 (60)
Minimální obsazenost: 8
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://tvl.lf2.cuni.cz/wordpress/vyuka/vyziva/
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Mgr. Marie Vitujová
Vyučující: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Mgr. Marie Vitujová
Anotace
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny. Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin. Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta. Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
Cíl předmětu

PVP TVL 2023/2024

Výživa ve vztahu k civil. onem.

Přednášející: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Mgr. Marie Vitujová

Kontakt: marie.vitujova@fnmotol.cz

Datum konání:

10. 11. 2023 15,00 – 18,00

11. 11. 2023 8,00 – 14,00

12. 11. 2023 9,00 – 16,00

O víkendu k dispozici varná konvice a mikrovlnka, pauza na oběd (na místě nebo v závodní jídelně).

Místo konání: Pavilon 9, Klinika tělovýchovného lékařství, v případě většího počtu účastníků malá posluchárna

J. Radvanský Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat

strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.

Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci.

Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím

režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

Podmínky zápočtu: docházka 3 přednášek z 5, zápočtový test (jednoduchý, spíše na

připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku

Poslední úprava: Pecharová Michaela (28.09.2023)
Podmínky zakončení předmětu

docházka 3 přednášky z 5

zápočtový test (moodle)

zhodnocení jídelníčku

Poslední úprava: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
Literatura

Studijní materiály na fakultním Webu

Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
Požadavky ke zkoušce

docházka 3 přednášky z 5

zápočtový test (moodle)

zhodnocení jídelníčku

Poslední úprava: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
Sylabus

podrobnosti včetně rozvrhu jsou k disposici na www stránce předmětu - http://tvl.lf2.cuni.cz/wordpress/vyuka/vyziva/

J. Radvanský:

Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.

Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová:

Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny - funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava.

Poslední úprava: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK