|
|
|
||
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob
Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny.
Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.
Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin.
Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům,
přehled skupin.
Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita
Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava.
Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní
často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta.
Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
|
|
||
PVP TVL 2023/2024 Výživa ve vztahu k civil. onem. Přednášející: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Mgr. Marie Vitujová Kontakt: marie.vitujova@fnmotol.cz
Datum konání: 10. 11. 2023 15,00 – 18,00 11. 11. 2023 8,00 – 14,00 12. 11. 2023 9,00 – 16,00 O víkendu k dispozici varná konvice a mikrovlnka, pauza na oběd (na místě nebo v závodní jídelně).
Místo konání: Pavilon 9, Klinika tělovýchovného lékařství, v případě většího počtu účastníků malá posluchárna
J. Radvanský Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.
Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.
Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.
M. Vitujová Praktické poznatky z nutričního poradenství. Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.
Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.
Podmínky zápočtu: docházka 3 přednášek z 5, zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku
Poslední úprava: Pecharová Michaela (28.09.2023)
|
|
||
docházka 3 přednášky z 5 zápočtový test (moodle) zhodnocení jídelníčku
Poslední úprava: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
|
|
||
Studijní materiály na fakultním Webu Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
|
|
||
docházka 3 přednášky z 5 zápočtový test (moodle) zhodnocení jídelníčku
Poslední úprava: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
|
|
||
podrobnosti včetně rozvrhu jsou k disposici na www stránce předmětu - http://tvl.lf2.cuni.cz/wordpress/vyuka/vyziva/
J. Radvanský: Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.
Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.
Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.
M. Vitujová: Praktické poznatky z nutričního poradenství.
Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.
Mikroživiny - funkce, vztahy, suplementace.
Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava.
Poslední úprava: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
|