|
|
|
||
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o přirozené a umělé výživě a jejím významu
pro celkový zdravotní stav dítěte. Seznamuje studenty se zásadami dietních opatření dle věku dítěte a vlivu
malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Dále pak se zásadami přípravy enterální a parenterální výživy pro
dítě i alternativními technikami jejího podávání. Upozorňuje na rizika vegetariánské nebo veganské stravy v
dětském věku a vyzdvihuje kojení jako základ výživy novorozenců a kojenců. Součástí je i posuzování výživového
stavu dětského pacienta a energeticko-nutriční bilance. Předmět bude realizován v rámci nepravidelné blokové
výuky.
Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
Úvod do dietetiky (definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa);
Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty);
Výživová hodnota – bilance živin;
Výživa těhotných a žen v období laktace;
Přirozená výživa dětí – fyziologie laktace, techniky kojení, kontraindikace kojení;
Umělá výživa dětí – počáteční mléka, pokračovací mléka, počáteční výživa, přechodné období, období smíšené
stravy;
Výživa od batolecího věku po adolescenci;
Minimum umělé výživy dětí - enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a
nevýhody, komplikace
Hodnocení stavu výživy u dětí – metody zjišťování, podvýživa (klasifikace), nadvýživa, poruchy příjmu potravy –
anorexie, bulimie, úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových dětí;
Obezita v dětském věku;
Alternativní výživa.
Obsahové zaměření praktických cvičení v klinické praxi:
studenti/ky se prakticky seznámí se shora uvedenou problematikou na pracovištích Pediatrické kliniky 2. LF UK
a FN Motol a dále se seznámí s provozem Oddělení mléčné kuchyně FN Motol.
Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (16.12.2020)
|
|
||
90% účast na přednáškách Poslední úprava: Bendová Helena (23.09.2020)
|
|
||
Základní studijní literatura – povinná: LEBL, Jan et al. Preklinická pediatrie. 2., přeprac. vyd. Praha: Galén, 2007. 248 s. ISBN 978-80-7262-438-6. PAŘÍZKOVÁ, Jana et al. Obezita v dětství a dospívání: terapie a prevence. 1. vyd. Praha: Galén, 2007. 239s. ISBN978-80-7262-466-9.
Základní studijní literatura – doporučená: SLEZÁKOVÁ, Lenka a kol. Ošetřovatelství v pediatrii. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. 280 s. ISBN 978-80-247-3286-2. Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (21.09.2020)
|
|
||
Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
Základy dietetiky (definice pojmů, výživa, léčebná výživa); Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty); Výživová hodnota – bilance živin; Výživa těhotných a žen v období laktace; Přirozená výživa dětí – fyziologie laktace, techniky kojení, kontraindikace kojení; Umělá výživa dětí – počáteční mléka, pokračovací mléka, počáteční výživa, přechodné období, období smíšené stravy; Výživa od batolecího věku po adolescenci; Minimum umělé výživy dětí - enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace Hodnocení stavu výživy u dětí – metody zjišťování, podvýživa (klasifikace), nadvýživa, poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie, úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových dětí; Obezita v dětském věku; Alternativní výživa.
Obsahové zaměření praktických cvičení v klinické praxi: studenti/ky se prakticky seznámí se shora uvedenou problematikou na pracovištích Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol a dále se seznámí s provozem Oddělení mléčné kuchyně FN Motol. Poslední úprava: Bendová Helena (23.09.2020)
|