Výživa a dietetika - D1904007
Anglický název: Nutrition and dietetics
Zajišťuje: Interní klinika (13-341)
Fakulta: 2. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/4, Z [HS]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Garant: prof. MUDr. Radan Keil, Ph.D.
Vyučující: prof. MUDr. Radan Keil, Ph.D.
Prerekvizity : D19010001, D19010002, D19010003, D19020007, D19020008, D19020009
Termíny zkoušek   Rozvrh ZS   Nástěnka   
Anotace
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět bude realizován v rámci nepravidelné blokové výuky. Obsahové zaměření přednášek a seminářů: Úvod do dietetiky (definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa) Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty) Výživová hodnota – bilance živin Výživa (dieta) zdravých osob • Směrnice racionální výživy • Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí • Výživa ve stáří • Výživa sportovců Dietní systém u nás Léčebná výživa vybraných onemocnění Vliv některých onemocnění na stav výživy: • Kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza, • Diabetes mellitus, • Akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza, • Choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění, • Choroby skeletu, osteoporóza. • Potravinové alergie • Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování • Podvýživa (klasifikace), nadvýživa • Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie • Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob • Nutriční tým Minimum umělé výživy • Enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace Obezitologie • Populární diety – porovnání
Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (11.12.2020)
Cíl předmětu
Cíle:
  • Znát zásady zdravé výživy pro jednotlivá věková období života člověka
  • Rozeznat faktory, které ovlivňují stravovací návyky
  • Znát poruchy výživy (nadměrná a nedostatečná výživa)
  • Pochopit co je kvalitativně nedostatečná výživa
  • Pochopit zásady podávání enterální a parenterální výživy

Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
Podmínky zakončení předmětu
  • Splnění docházky (100%), absence možné do 20% výuky a musí být nahrazeny (na náhradě je nutné se domluvit s vyučujícím)
Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
Literatura
Základní studijní literatura:
Dlouhá,R.: Výživa: přehled základní problematiky.Praha:Karolinum, ISBN 80-7184-757-7

Kleinwechterová, H., Brázdová,Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: IDV PZ 1992

Keller, U., a kol.: Klinická výživa. Praha: Scientia Medica, 1993

Hejda, S., a kol.: Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1987

Manuál prevence v lékařské praxi 2. Výživa. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995

Zadák, Z.: Výživa v intenzivní péči, Grada, 2002

Vyzula, R. et al.: Výživa při onkologickém onemocnění, Grada, 2001

Grófová, Z.: Nutriční podpora, Grada, 2007

Charvát, J., Kvapil, M.: Praktikum umělé výživy. Karolinum, Praha 2006

Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
Požadavky ke zkoušce

1. Význam výživy pro člověka, potřeba základních živin a energie pro dospělého ve stabilizovaném stavu, bazální energetický výdej, základní energetický výdej

2. Nutriční makroelementy, význam, energetický potenciál základních živin a jejich potřeba

3. Mikroelementy výživy – vitamíny rozpustné ve vodě

4. Mikroelementy výživy – vitamíny rozpustné v tucích

5. Mikroelementy – minerální látky

6. Mikroelementy stopové prvky

7. Výživa zdravých osob a výživa v nemoci – hypertenze, ateroskleróza, dna, selhání ledvin

8. Nemocniční dietní systém

9. Léčebná výživa v nemocnici, rozdělení, indikace

10. Zvláštní diety u diagnostických úkonů, vrozených a získaných poruch metabolismu

11. Výživa u nádorových onemocnění

12. Hodnocení stavu výživy

13. Typy malnutrice

14. Komplikace malnutrice

15. Nutriční tým

16. Umělá výživa, rozdělení, indikace, význam

17. Enterální výživa, rozdělení, možnosti aplikace, kontraindikace

18. Parenterální výživa, indikace, rozdělení, aplikační cesty. Kontraindikace, komplikace

19. Obezita, příčiny, komplikace, typy, možnosti léčby

20. Metabolický syndrom

Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
Sylabus
Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
  • Úvod, malnutrice, hyperalimentace, obezita, léčebná výživa
  • Živiny, potřeba živin
  • Dietní systém v ČR
  • Hodnocení stavu výživy
  • Léčebná výživa u vybraných onemocnění
  • Umělá výživa

Syllabus seminářů z předmětu "Výživa a dietetika"

Pro 2. ročník bakalářského studia: Všeobecná sestra

Letní semestr, školní rok 2019/2020

UČEBNA SP2

11,20 – 12,50 hod

28.02.2020 Úvod do dietetiky - dr. Masopust

(definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa)

Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty)

Výživová hodnota – bilance živin

Výživa (dieta) zdravých osob.

Směrnice racionální výživy.

Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí

Výživa ve stáří

Výživa sportovců

Dietní systém u nás

Léčebná výživa vybraných onemocnění

Vliv některých onemocnění na stav výživy:

kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza,

diabetes mellitus,

akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza,

choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění,

choroby skeletu, osteoporoza.

Potravinové alergie

Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta

27.03.2020 Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování - dr. Masopust

Podvýživa (klasifikace), nadvýživa

Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie

Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob

Nutriční tým

Minimum umělé výživy

Enterální a parenterální výživa – přehled metod,

techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace

Obezitologie

Populární diety – porovnání

Zápočet bude udělen na podkladě účasti – účast bude kontrolována.

Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)