|
|
|
||
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový
zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby
podávání. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět bude realizován v rámci
nepravidelné blokové výuky.
Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
Úvod do dietetiky (definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa)
Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty)
Výživová hodnota – bilance živin
Výživa (dieta) zdravých osob
• Směrnice racionální výživy
• Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí
• Výživa ve stáří
• Výživa sportovců
Dietní systém u nás
Léčebná výživa vybraných onemocnění
Vliv některých onemocnění na stav výživy:
• Kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza,
• Diabetes mellitus,
• Akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza,
• Choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění,
• Choroby skeletu, osteoporóza.
• Potravinové alergie
• Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta
Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování
• Podvýživa (klasifikace), nadvýživa
• Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie
• Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob
• Nutriční tým
Minimum umělé výživy
• Enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace
Obezitologie
• Populární diety – porovnání
Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (11.12.2020)
|
|
||
Cíle:
Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
|
|
||
Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
|
|
||
Základní studijní literatura:
Dlouhá,R.: Výživa: přehled základní problematiky.Praha:Karolinum, ISBN 80-7184-757-7 Kleinwechterová, H., Brázdová,Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: IDV PZ 1992 Keller, U., a kol.: Klinická výživa. Praha: Scientia Medica, 1993 Hejda, S., a kol.: Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1987 Manuál prevence v lékařské praxi 2. Výživa. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995 Zadák, Z.: Výživa v intenzivní péči, Grada, 2002 Vyzula, R. et al.: Výživa při onkologickém onemocnění, Grada, 2001 Grófová, Z.: Nutriční podpora, Grada, 2007 Charvát, J., Kvapil, M.: Praktikum umělé výživy. Karolinum, Praha 2006 Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
|
|
||
1. Význam výživy pro člověka, potřeba základních živin a energie pro dospělého ve stabilizovaném stavu, bazální energetický výdej, základní energetický výdej
2. Nutriční makroelementy, význam, energetický potenciál základních živin a jejich potřeba
3. Mikroelementy výživy – vitamíny rozpustné ve vodě
4. Mikroelementy výživy – vitamíny rozpustné v tucích
5. Mikroelementy – minerální látky
6. Mikroelementy stopové prvky
7. Výživa zdravých osob a výživa v nemoci – hypertenze, ateroskleróza, dna, selhání ledvin
8. Nemocniční dietní systém
9. Léčebná výživa v nemocnici, rozdělení, indikace
10. Zvláštní diety u diagnostických úkonů, vrozených a získaných poruch metabolismu
11. Výživa u nádorových onemocnění
12. Hodnocení stavu výživy
13. Typy malnutrice
14. Komplikace malnutrice
15. Nutriční tým
16. Umělá výživa, rozdělení, indikace, význam
17. Enterální výživa, rozdělení, možnosti aplikace, kontraindikace
18. Parenterální výživa, indikace, rozdělení, aplikační cesty. Kontraindikace, komplikace
19. Obezita, příčiny, komplikace, typy, možnosti léčby
20. Metabolický syndrom Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
|
|
||
Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
Syllabus seminářů z předmětu "Výživa a dietetika" Pro 2. ročník bakalářského studia: Všeobecná sestra Letní semestr, školní rok 2019/2020
UČEBNA SP2 11,20 – 12,50 hod
28.02.2020 Úvod do dietetiky - dr. Masopust (definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa) Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty) Výživová hodnota – bilance živin
Výživa (dieta) zdravých osob. Směrnice racionální výživy. Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí Výživa ve stáří Výživa sportovců
Dietní systém u nás
Léčebná výživa vybraných onemocnění Vliv některých onemocnění na stav výživy: kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza, diabetes mellitus, akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza, choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění, choroby skeletu, osteoporoza. Potravinové alergie Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta
27.03.2020 Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování - dr. Masopust Podvýživa (klasifikace), nadvýživa Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob Nutriční tým
Minimum umělé výživy Enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace
Obezitologie Populární diety – porovnání
Zápočet bude udělen na podkladě účasti – účast bude kontrolována. Poslední úprava: Čechová Jana, Mgr. (07.07.2020)
|