- Veřejné zdravotnictví (Definice oboru, teoretické základy, metody práce, definice oborů preventivní lékařství a
vymezené pojmy; primární, sekundární a terciální prevence)
- Podpora zdraví a prevence ve zdravotní politice ČR (Východiska a strategie preventivní péče, příprava programů,
mezirezortní spolupráce, příklady programů)
- Mezinárodní srovnání zdravotnických systémů ( Struktura a funkce zdravotnického systému, historie a mezinárodní
srovnání. Indikátory zdravotnických systémů - dostupnost, kvalita, nákladnost, výkonnost, spravedlnost a vstřícnost.
Ekonomická a etická problematika moderních zdravotnictví. Trh a regulace - osobní odpovědnost a solidarita.
Problematika "morálního hazardu" a "obviňování oběti". Prezentace tří základních typů zdravotnických systémů:
profesionální-tržní zdravotnictví (USA), veřejné zdravotní pojištění (NSR, Francie, Holandsko) a státní zdravotnictví
(Velká Británie, Švédsko).
- Aktuální reformy zdravotnictví - základní trendy
- Zdravotnictví České republiky (Stručná historie transformace zdravotnictví po r.1989. Současný stav - struktura a
organizace českého zdravotnictví, instituce financování a poskytování zdravotnických služeb, relevantní legislativa.
Vývoj zdravotního stavu populace v souvislosti s transformací, aktuální problémy a trendy. Zdravotnictví z pohledu
pacientů a veřejnosti a problematika lékařské profese. Vztah lékař-pacient v současném českém zdravotnictví z pohledu
mezinárodně závazné legislativy a morálních kodexů. Problematika přidělování nákladné zdravotní péče - tzv.
rationing v českém zdravotnictví)
- Aktuální otázky praxe českého zdravotnictví (Současné hlavní problémy resortu: eticko-ekonomický konflikt, obsolentní
legislativa, centralizovaná struktura, nedostatečný důraz na kvalitu péče a možné varianty změny. Hlavní principy nově
předkládaných zdravotnických zákonů: změny ve zdravotní péči, ve struktuře zdravotnických zařízení, zákon o
zdravotnickém povolání. Jak úspěšně do praxe: práva, povinnosti a ohrožení nově nastoupivšího absolventa.
- Management ve zdravotnictví, financování zdravotnictví
- Zdravotnické právní otázky ( získání uceleného přehledu o právech, povinnostech a odpovědnosti lékaře při výkonu
povolání a o právech a povinnostech nemocného. Etický kodex, disciplinární řád České lékařské komory.
Výklad vybraných ustanovení trestního zákona, důležitých pro výkon lékařského povolání.Výklad pojmů úmysl, nedbalost,
zavinění, příčinná souvislost mezi zaviněním a následkem. Postup lege artis, non lege artis, vitium artis).
- Předpoklady právní odpovědnosti lékaře. Odpovědnost pracovněprávní, občanskoprávní a trestní. (Posuzování příčinné
souvislosti mezi diagnostickým nebo léčebným výkonem a poškozením nebo smrtí pacienta. Znalecké komise. Znalecké
posouzení chyb při výkonu zdravotní péče, fakultní posudky. Nejčastější nedostatky, chyby a protiprávní postupy ve
zdravotnictví a při výkonu lékařského povolání.
- Povinnosti zdravotnických pracovníků podle současně platných zákonných ustanovení.
- Poučení a souhlas nemocného. Positivní a negativní revers, jejich význam. Vyšetřovací a léčebné výkony bez souhlasu
pacienta. Problematika osob v bezvědomí, nesvéprávných, nezletilých. Převzetí do ústavní péče bez souhlasu pacienta,
zákonná ustanovení.
- Povinná mlčenlivost. Výjimky z povinné mlčenlivosti. Oznamovací povinnost, povinnost překazit trestný čin podle
ustanovení trestního zákona.
- Povinnost lékaře u neodkladných stavů, poskytnutí první pomoci. Ustanovení trestního zákona při neposkytnutí pomoci.
- Podmínky a odpovědnost při provádění experimentu v lékařské praxi. Terapeutický a neterapeutický experiment. Podmínky
pro klinické zkoušení léčiv.
- Lékařské potvrzení, lékařské vysvědčení, jejich náležitosti. Lékařské potvrzení, odborné lékařské vyjádření o
zdravotním stavu, charakteru a mechanismu zranění, délce léčby, trvalých následcích zranění aj. pro potřeby soudního
řízení.
- Lékař jako svědek. Povinnost svědčit. Zákaz výslechu. Neoprávněné nakládání s osobními údaji. Lékař jako znalec.
Povinnosti znalce. Znalecký posudek.
- Životní prostředí a zdraví populace (Vztah mezi životním prostředím a zdravím, možnosti sledování a regulace. Podíl
životního prostředí na zdravotním stavu. Tvorba, význam a používání limitních hodnot. Využití biomarkerů při
sledování vztahu prostředí a zdraví. Mezinárodní a národní aktivity v oblasti zdraví a prostředí. Zdraví 21, NEHAP,
Systém monitorování zdravotního stavu populace ve vztahu k prostředí.Význam environmentální expozice toxickým látkám
z prostředí a pohled na zdravotní rizika z populačního hlediska. Vnímání environmentálních zdravotních rizik u
populace. Role lékařů při komunikaci rizika).
- Životní styl a zdraví (Stanovení priorit zdraví. Dostupnost zdravotní péče. Vliv výstavby a provozu zdravotnických
zařízení na zdravotní stav zaměstnanců a pacientů. Hospitalismus, nosokomiální nákazy. Bydlení a zdraví - fyziologie a
psychosociální funkce bytu. Kouření (aktivní i pasivní) a jeho vliv na zdraví.Protikuřácké aktivity, poradny pro
kuřáky, substituční léčba).
- Znečištění ovzduší a zdraví(Zdroje znečištění ovzduší, zdravotní účinky kontaminantů ovzduší. Vztahy mezi vnějším
ovzduším a ovzduším v uzavřených prostorách (byty, veřejné budovy, dopravní prostředky). Výsledky Systému monitorování
zdravotního stavu populace ve vztahu k ovzduší a výsledky studií řešících vztah znečištění ovzduší a zdraví v České
republice. Regulační opatření ke snížení zdravotních rizik).
- Voda, půda, odpady - zdroje znečištění, vliv na zdraví (Základní charakteristiky a druhy surových vod. Fyzikální,
chemická a biologická nezávadnost vody. Biogenní prvky ve vodě. Zajištění zdravotní nezávadnosti pitné vody od výroby
ke spotřebiteli. Malé zdroje pitných vod. Balené pitné vody, minerální vody, kojenecké vody, jejich využití. Domácí
doúprava vody. Ochrana vodních zdrojů, jakost vody pro rekreaci (přírodní koupaliště, kryté bazény).Půdní fond a jeho
vliv na zdraví populace. Jeho poškozování (povodně, kontaminace lidskou činností), sanační opatření.Odpady -
rozdělení dle producentů, skladby a technologie likvidace. Recyklace a další využití. Odpady zdravotnických zařízení
a jejich odstraňování).
- Principy ochrany před zářením (Biologické účinky ionizujícího záření a principy ochrany. Základní charakteristiky
působení záření na lidský organismus. Mimopracovní zdroje ozáření člověka a jejich význam. Vnímání rizika ionizujícího
záření.Seznámení se základními veličinami používanými v ochraně před zářením pro hodnocení expozic populace
ionizujícímu záření a dozimetrickými metodami pro jejich kvantifikaci - praktické seznámení s nejčastěji používanými
dozimetry. Přiblížení přístupů (odborných, legislativních, organizačních) k hodnocení jednotlivých druhů expozic
ionizujícími záření (odborných, legislativních, organizačních) k hodnocení jednotlivých druhů expozic ionizujícímu
záření (profesionálních, lékařských, přírodních) z hlediska jednotlivce a celé populace jak ve světě, tak v České
republice. Základní principy ochrany před zářením při zavádění zdrojů ionizujícího záření do praxe (tj. principy
zdůvodnění, optimalizace, nepřekročení základních limitů stanovených pro expozici jednotlivce). Princip limitování
expozic v radiační ochraně, způsob odvození jednotlivých limitů. Úloha hygienické služby a postupy používané v
preventivním a běžném dozoru na pracovištích se zdroji ionizujícího záření. Rozbor některých problémů řešených v
praxi, ukázka výpočtu radiační zátěže v různých podmínkách použití zdrojů IZ (např. zátěž pacientů při běžných
vyšetřeních, hodnocení rizika genetického poškození po ozáření, hodnocení nehodových situací). Zákon 18/1997 Sb. a
směrnice 97/43/Euroatom)
- Faktory fyzikální povahy ovlivňující zdraví při práci (hluk, vibrace, fyzické přetěžování. Hodnocení míry expozice
těmto faktorům. Klinický obraz poškození zdraví navozených působením těchto faktorů. Prevence těchto poruch zdraví).
- Faktory chemické povahy ovlivňující zdraví při práci(otravy těžkými kovy, organofosfáty, organickými rozpouštědly,
látkami s kancerogenním účinkem. Postižení jater, nervového systému, vylučovacího ústrojí a krvetvorby při
profesionálních otravách. Hodnocení míry expozice chemickým škodlivinám. Prevence poruch zdraví způsobených faktory
chemické povahy).
- Hodnocení expozice prachu( Onemocnění vznikající inhalací prachu obsahujícího azbestová vlákna nebo volný oxid
křemičitý, jejich klinický obraz a prevence. Faktory biologické povahy ovlivňující zdraví při práci - infekční
činitelé, alergeny. Hodnocení míry expozice těmto faktorům. Klinický obraz poškození zdraví navozených působením
těchto faktorů. Prevence těchto poruch zdraví).
- Práce v zahraničí, zejména v tropických a jinak zdravotně náročných oblastech (Zdravotnická problematika jednotlivých
částí světa související s klimatickými, geografickými, náboženskými, kulturními, ekonomickými a demografickými
odlišnostmi. Prevence poruch zdraví při pobytu v zahraničí).
- Měření a hodnocení mikroklimatu a tepelné bilance organismu při práci.
- Zdravotnická problematika některých vybraných profesí (kovoprůmysl, stavebnictví, zemědělství a lesnictví,
zdravotnictví. Profesní rizika v uvedených pracovních odvětvích. Řešení konkrétních případů onemocnění, míry expozice,
dalšího pracovního zařazení a zdravotní způsobilosti k práci, BOZP, prevence. Legislativa)
- Pracovní úrazy a nemoci z povolání (Vymezení pojmů z hlediska platné legislativy, sociální a ekonomický dopad
profesionálních onemocnění. Pracovně lékařská legislativa. Hygienický dozor na pracovištích).
- Principy zdravotní péče o pracující (Závodní preventivní péče, její koncepce, úkoly, organizace a financování.
Povinnosti zaměstnavatele při zabezpečování ochrany zdraví při práci a kontrola jejich plnění. Primární, sekundární a
terciální prevence v pracovním lékařství, preventivní lékařské prohlídky pracujících.Posuzování zdravotní způsobilosti
k práci a k přípravě na povolání. Problematika psychologie práce a mentální hygieny. Zdravotní rizika při výkonu
zdravotního povolání. Kasuistiky zajímavých případů z posudkové pracovně lékařské praxe).
- Ochrana a podpora zdraví dětí ve školním věku (Rizika poškození zdraví dětí ve školním věku; školní zralost, poruchy
učení, hyperkinetické poruchy; vzdělávací programy pro základní školy v ČR; program WHO - Programy zdraví ve školách)
- Školní zátěž (Kolísání výkonnosti během dne, týdne, schopnost koncentrace pozornosti, formy odpočinku, příčiny a
zdravotní důsledky nepřiměřené zátěže ve škole, orientační hodnocení projevů úzkosti u skupiny dětí, rozbor zjištěných
údajů, diskuse s pedagogem).
- Sociálně patologické chování dětí a mládeže (Rizika poškození sociálního zdraví dětí a mládeže, příčiny a rozvoj
sociálně patologického chování, varovné identifikační známky a včasná detekce, sociálně-právní ochrana dětí, výchovné
principy, program prevence, šikanování, záškoláctví, děti ulice, závislé chování, komerční sexuální zneužívání,
delikventní chování dětí a mládeže, problém kausality příčin a následků, principy sociální terapie, možnost využívání
psychoterapeutických metod, obzvláště arteterapie a dramaterapie u rizikových dětí a mladistvých, analýza vybraných
kazuistik).
- Zásady dětské krizové intervence (Definice krize, vývoj krize a její prožívání, spouštěče tzv. traumatických krizí u
dětí a krizí u dětí a krizí ze životních změn, základní cíle a postupy dětské krizové intervence, telefonické
poskytování krizové intervence dětem a mladým lidem ve stavu akutní krize, limity krizové intervence, etická pravidla
poskytování dětské krizové intervence, multidisciplinární přístup, riziko sekundární viktimizace a systémové týrání
dětí, respektování nejvyššího zájmu dítěte a práva dítěte na rodinu při všech stupních rozhodování v rámci
intervence).
- Práva dětí a základní potřeby dětí (Úmluva o právech dítěte se zaměřením na články týkající se poprvé formulovaného
práva dítěte vyrůstat v rodině a ochrany před všemi formami násilí, desetibodový program Světového Summitu o dětech z
roku 1990, Charta práv hospitalizovaných dětí, Charta sexuálních práv, základní potřeby dětí tělesné, psychické,
sociální, emociální, duchovní, důsledky jejich nerespektování, Evropská strategie na ochranu dětí).
- Péče o matku a dítě v "Baby Friendly" porodnici (výhody kojení pro matku a dítě (stručné zopakování se studenty),stav
péče o kojení v ČR,základy anatomie a fyziologie laktace, technika kojení,současné názory na péči o matku a dítě
zaměřené na podporu kojení na úrovni prenatální, perinatální a postnatální péče,nejčastější obtíže s kojením a jejich
zvládání,ochrana matek a zdravotníků před nevhodným marketingem kojenecké výživy,podpora kojení v ČR, časné zahájení
kojení po porodu s asistencí zdravotnického personálu, nácvik správné techniky kojení, demonstrace nesprávné polohy
matky a dítěte a přisátí dítěte k prsu, časných obtíží při kojení)
- Výživa kojících a těhotných žen (nejčastější mýty spojené s výživou těhotných a kojících žen,výživový stav těhotné a
kojící ženy (energetické nároky těhotenství a laktace, rizika spojená s nadváhou, obezitou a vysokými váhovými
přírůstky v těhotenství, rizika spojená s nízkou hmotností a nízkými váhovými přírůstky v těhotenství, výživový stav a
množství a složení mateřského mléka),doporučené dávky živin u těhotných a kojících žen (SZO, Evropa, ČR), stav příjmu
živin u těhotných a kojících žen v ČR a možný dopad na zdraví dítěte a matky,alternativní výživové styly v těhotenství
a období kojení,rizika spojená s konzumací alkoholu, kofeinu a kouřením během těhotenství a kojen,identifikace
rizikových skupin, sceening, hodnocení výživy těhotných a kojících žen)
- výživová doporučen (potravinová pyramida)
- Reakce organizmu na krátkodobou tělesnou zátěž (kardiovaskulární, respirační, metabolická, hormonální). Energetické
zdroje pro tělesnou práci.Sledování kardiovaskulárních, respiračních a metabolických parametrů během tělesné zátěže)
- Zátěžové testy (indikace, kontraindikace. Druhy zatížení. Laboratorní testy, terénní testy. Dynamické ZT*: zdroje
zatížení, jednotky zatížení. vybavení laboratoře, bezpečnostní opatření. Podmínky pro provádění ZT (prostředí, subj.).
Protokoly ZT, Vyšetření pacienta v primární či sekundární prevenci (včetně antropometrického vyšetření, složení těla,
určení rizikového skóre, anamnéza pohybová) se zaměřením na následnou preskripci PA*. Ukázka výsledků submaximálního
zátěžového testu s navazující počítačově zpracovanou preskripci programu pohybové aktivity. Metoda analýzy variability
tepové frekvence. Fyziologický podklad, vývoj metodiky, její klinické využití. Ukázka typických obrazů).
- Rehabilitace (Svalové dysbalance v souvislosti s vertebrogenními obtížemi. Vyšetření jednotlivých svalových skupin.
Léčebná opatření, metody strečinku).
- Preskripce PA v primární prevenci (Preskripce v primární prevenci. Zásady přístupu k výběru PA - základní parametry v
preskripci - intenzita, trvání, četnost. Motivace, adherence. Moderní koncepce PA pro zdraví. Terénní testování,
terénní monitorování PA. Zásady silového tréninku)
- Preskripce PA v sekundární prevenci u jednotlivých onemocnění ( ICHS, hypertenze, ICHDK, DM, obezita, plicní
onemocnění (astma), osteoporóza, cvičení těhotných. Zvláštnosti při preskripci a omezeních specifických činností u
vyjmenovaných chorob. Kontraindikace pro provádění jednotlivých sportů.Současné pohledy na etiopatogenesu a léčbu
obezity)
- Doping a podpůrné prostředky (Problematika dopingu ve sportu. Organizace protidopingové kontroly. Přehled dopingových
látek a manipulací. Podpůrné prostředky ve sportu)
- Adaptace organizmu na trénink ,účinky pravidelné PA (Účinky na kardiovaskulární systém, na tukový a glukózový
metabolizmus, antropometrické parametry, pohybový systém. Morbidita a mortalita a její ovlivnění pravidelnou PA.
Metabolický syndrom a úloha pohybové aktivity, Výživa ve sportu a při vysoké tělesné zátěži (hrazení energie při
dlouhodobém výkonu). Doporučené složení stravy. Výživa před, při a po výkon).
- Epidemiologie chřipky a Reyova syndromu (Epidemiologické charakteristiky, společenská a zdravotní závažnost, výskyt v
ČR a ve světě)
- Imunizační programy (Seznámení s rozšířenými imunizačními programy ve světě (EPI). Imunizace prováděná při odjezdu do
různých geografických oblastí světa)
- Epidemiologie HIV/AIDS + sex. přenosných nákaz (Historie, definice, epidemiologická charakteristika, situace v České
republice a ve světě, trendy a perspektivy onemocnění HIV/AIDS a ostatních nejzávažnějších STD)
- Střevní nákazy bakteriální (Základní epidemiologické charakteristiky a protiepidemická opatření, výskyt v ČR.
Samostatné řešení modelové situace na praktickém příkladu lokální epidemie paratyfu)
- Epidemiologie nádorů (Seznámení s trendy výskytu nejčastějších nádorových onemocnění v ČR (incidence, mortalita).
Řešení modelové situace - užívání orálních kontraceptiv a vznik Ca prsu)
- Epidemiologie úrazů (Úrazy v domácnostech - nejčastější příčiny a mechanizmy jejich vzniku.Dopravní úrazovost -
faktory ovlivňující dopravní nehodovost, věková distribuce úrazovosti - úrazy dětského věku a seniorů. Možnosti
monitorování úrazovosti, úmrtnost na úrazy)
- Virové hepatitidy (Základní charakteristiky původců a epidemiologické charakteristiky virových hepatitid A, B, C, D,
E. Prevalence VHA a VHB v ČR a ve světě. Principy očkování proti VHA a VHB)
- Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění (Distribuce kardiovaskulárních onemocnění dle věku a pohlaví, trendy
výskytu a úmrtnost v ČR a ve světě)
- Přírodní ohniskovost, Lymeská borrelióza(Obecná charakteristika, spektrum infekcí. Etiologická agens, rezervoár
infekce, vektor, biotop. Příklady nákaz a jejich epidemiologická charakteristika, původce, proces šíření, vnímavost.
Nemocnost v ČR, klinické obrazy, terapie a prevence)
- Surveillance nákaz(Definice, význam, cíle, základní rysy a prvky epidemiologické surveillance. Význam sérologických
přehledů. Metodické návody k zajištění surveillance programu)
- Nutriční toxikologie (Zátěž toxickými látkami z potravy, hodnocení a řízení rizika. Biotransformace a interakce
toxických látek v organizmu, možnosti ovlivnění. Účinky na organizmus. Toxické kovy. Dusičnany a dusitany. PCB, PCF,
PCDD, PAU. Nitrososloučeniny. Ftaláty. Přídavné látky - zdravotní nezávadnost. Legislativní požadavky, značení
potravin (problematika tzv. "éček") Mykotoxiny (aflatoxiny, ochratoxiny, trichotheceny, fumonisiny, patulin)
- Otravy houbami (gastroenterický typ - hřib satan, žampion záprašný, čirůvka sírožlutá, závojenka olovová
hepatotoxický; faloidní - muchomůrka zelená, bílá varianta muchomůrky zelené, muchomůrka jarní, muchomůrka jízlivá;
parafaloidní - ucháč; nefrotoxický - pavučinec plyšový; neurotoxický - muskarinový - vláknice a strmělky;
mykoatropinový a smíšený (muchomůrka pantherová, muchomůrka červená);vasotoxický - hnojník inkoustový)Epidemiologie,
toxiny, klinický obraz)
- Nutriční mikrobiologie (Alimentární nákazy bakteriální, virové a parazitární. Alimentární intoxikace. Možnosti
prevence, jejich aplikace v potravinářství a společném stravování. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy.
Transmisivní spongioformní encefalopatie. BSE a CJN - molekulárně genetické aspekty. Epidemiologie. Zabezpečení
bezpečnosti potravin)
- Změny v potravinách v důsledku různých technologických postupů (Změny hlavních živin. Žluknutí a oxidační změny tuků.
Reaktivní formy kyslíku. Oxidovaný cholesterol. PAU. Nitrosloučeniny. Heterocyklické aminy. Dekarboxylace
aminokyselin. Produkty Maillardovy reakce. Trans izomery mastných kyselin)
- Legislativa (Zákon o potravinách a prováděcí vyhlášky. Zákon o ochraně veřejného zdraví a prováděcí vyhlášky.
Požadavky na prodej potravin a značení potravin. Požadavky na provozovny stravovacích služeb. Dozor v potravinářství a
společném stavování. Kaziustiky)
- Alternativní výživa (Vegetariánství. Semvegetariánství, lakto-ovo-vegetariánství, veganství. Dělená strava.
Makrobiotika. Zdravotní výhody a rizika alternativních způsobů výživy).
- Možnosti hodnocení stravovacích zvyklostí (Metody sledování globální a individuální spotřeby. Metody záznamové a
retrospektivní. Vyhodnocení jídelníčku počítačovým programem)
- Nutriční problémy v ČR a ve světě (Zásady správné výživy. Stravovací zvyklosti a spotřeba potravin v ČR, Německu a
Švýcarsku. Francouzský paradox. Hlad a hladomory ve světě)
- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (Výživa těhotných, nutriční potřeba v těhotenství, váhový přírůstek, fyziologické
změny v těhotenství. Bílkoviny, tuky, vitamíny a minerální látky. Problematika kys. listové a prevence vrozených
vývojových vad. Vápník, jód, zinek, železo, hořčík. Teratogeny ve výživě. Vitamín A. Alkohol)
- Výživa v prevenci aterosklerózy (Definice aterosklerózy, opakování etiopatogeneze a klinických projevů. Rizikové
faktory aterogeneze (věk, pohlaví, kouření, hyperporoteinémie atd.) Rizikové faktory ve výživě - energetický příjem.
Tuky (dělení, složení mastných kyselin, obsah v potravinách, biologické účinky různých mastných kyselin). Cholesterol.
Hyperlipoproteinnémie. Železo. Cizorodé látky a aterogenními účinky. Ochranné látky ve výživě (antioxidanty, omega-3
mastné kyseliny, vláknina). Francouzský paradox)
- Výživa v prevenci nádorů (Rizikové a ochranné faktory ve vztahu k onkogenezi)
- Rodinné lékařství - praktický lékař pro dospělé, jeho zařazení do primární péče a do zdravotnického systému v ČR
- Porovnání náplně práce všeobecného praktického lékaře v České republice a v ostatních státech Evropy
- Jak se stát praktickým lékařem - vzdělávací systém v ČR - porovnání s jinými státy
- Zřizování a provoz soukromé praxe
Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (24.10.2008)
PUBLIC HEALTH
Preventive medicine and public health
Definitions and methodology, primary, secondary and tertiary prevention, health promotion models and strategies (community mobilization, school and community education, social marketing, peer leadership, passive and active countermeasures, health planning, health activism).
Prevention and health promotion in the national health policy.
Implementation of the WHO Health 21 Programme in Czech Republic, National Health Programme, health promotion projects and programmes.
Comparative view on health care systems
The seminar will focus on health care systems in the perspective of international comparison. The students will get known the structure and institutions of the health care system, basic subjects and principles of their establishment. The modern history, social and cultural context and typology will be presented, as well as the basic dilemma between costs and values (economy and humanity). Special attention will be paid to "moral hazard", subsidiarity and regulation mechanisms of demand and supply. Three basic examples will be introduced: U.S. professional health care system as an example of a market-based model, British National Health Service as an example of a state-run system and German health care system as an example of a mandatory health insurance. Description and comparison of the models according to the health care systems indicators will be provided (costs, quality, accessibility, equity and acceptability). Market incentives and new forms of regulation will be discussed in the end.
Health Care System of the Czech Republic
Brief history of the health care system transformation after 1989 will be presented followed by a detailed presentation of the current structure and organization of the Czech health care system, institutions of payers and providers. Special attention will be paid to medical profession and to the view of users. Problem of distribution of expensive medical care will be discussed - explicit and implicit forms of rationing, as well as macro- and micro-level rationing will be exposed. A special attention will be paied to the development of population health status during the social transformation of the 1990´s.
Current problems of European health care systems
Aging population, health care costs, equity and access, copayments, quality of care as an essential part of the reform. European Convention on Human Rights and Biomedicine - practical implementation. Patients rights and medical duties ? ethical and legal aspects (consent to treatment, informed consent, duties of treatment, obligatory treatment and hospitalisation without consent, medical duties in emergencies, professional confidentiality, medical negligence and malpractice). Main information sources on health databases.
GENERAL HYGIENE
General environment and health of the population
Relationship between environment and health. Health measurement and evaluation. Environmental risks and strategies. Global problems of environmental pollution.
Lifestyle and health of the population
The lifestyle construct. The components of the lifestyle. Behavioral assessment. Social diagnosis, assessing a quality of life. Prevention and intervention strategies in tobacco smoking.
Health effects of air pollution
Sources of air pollution. Outdoor and indoor environment. Emissions, immisions. Basic forms of smog. Health effects of the most important air pollutants. Sick-building syndrome. Monitoring of the air pollution. Health indicators, biomarkers. Protection against air pollution. Preventive measures.
Water - health importance, sources of contamination
Drinking water supply. Drinking water quality. Health risks of drinking water from microbial and chemical contaminants. Chlorination by-products. Quantitative requirements and qualitative properties of drinking water. Health hazards of domestic equipments for treatment of drinking water. Packaged water.
Health impact of wastes
Solid and liquid municipal waste. Solid waste from industry and agriculture. Health risk of waste from health facilities. Liquidation of waste.
Physical factors and their health effects
Health effects of noise and vibrations. Physiological principles of the action of noise and vibrations on the organism. Thermal comfort and thermal balance. Lighting. Electromagnetic fields and their biological effects. Exposure of the population to electromagnetic waves. UV radiation - benefit and health risks.
Principles of radiation protection against ionizing radiation
Biologic effects of ionizing radiation. Sources of irradiation of the population. Dosimetric evaluation of the exposure and limits of irradiation for the population and workers. The principles of radiation protection.
OCCUPATIONAL MEDICINE
Harmful physical agents
Noise, vibrations, ionizing radiation, non-ionizing radiation, overloading, its measurement and assessment, physical load and its calculation, stochastic effect of ionizing radiation and its assessment.
Occupational lung disorders
Pneumoconioses (asbestosis, silicosis), asthma, extrinsic allergic alveolitis, malignancy, other lung disorders.
Occupational diseases caused by chemicals
General principles of toxicology, exposure, assessment, biological exposure tests, concentration of chemicals in the air, liver, nervous, bone marrow and kidneys, diseases caused by chemicals, benzene or a homoloque intoxication, poisoning by lead, mercury and cadmium.
Occupational diseases
Diagnosis, prevention, notification and treatment of occupational diseases, work-related diseases, accidents and their prevention, special problems in occupational medicine, workplace hazard control, protection of the worker case-records, types of occupational diseases.
SPORTS MEDICINE
Response of body systems to short-term physical exercise
Cardiovascular, respiratory, metabolic, hormonal systems responses. Energy substrates for physical work. Observation of cardiovascular, respiratory and metabolic variables during physical exercise.
Exercise testing
Indications, contraindications, types of load, laboratory testing, field testing. Dynamic exercise testing : sources of load, units of load, laboratory equipment, conditions for exercise testing. Protocols of ET. Physical fitness, physical capacity, maximal aerobic capacity, anaerobic threshold. Clinical significance of these variables. Pathological ET.
Practical realization of maximum exercise test with complete spiroergometry
Examinations of the patient in primary and secondary prevention
Anthropometric measurements evaluations, body composition, risk scores, history of physical activity. Demonstrations of the use of submaximal exercise testing for the prescription of physical activity.
Method of spectral analysis of heart rate variability
Basic information, methodology, clinical use.
Rehabilitation
Muscle dysbalances in connection with spondylogenic back pain. Examination of muscle groups, therapy, stretching.
Prescription of PA in primary prevention
Choice of PA. Dynamics of PA - basic parameters of prescription intensity, duration, frequency. Motivation, adherence. Contemporary conception of ?Physical Activity for Health?. Field testing, monitoring in the field conditions. Strength training.
Prescription of PA in secondary prevention
Coronary heart disease, hypertension, ischemia of lower extremities, diabetes mellitus, obesity, lung diseases, osteoporosis, pregnancy.
Obesity
Current view on etiopathogenesis and therapy.
Rehabilitation
Rehabilitation of patients after stroke.
Doping and other pharmacological and nutritional support in sports
Adaptation of body systems to regular physical activity( training)
Effects on cardiovascular system, skeletal muscle, metabolism of substrate, hormonal balance, body composition.
Morbidity a mortality
Effects of physical activity on morbidity and mortality.
Metabolic syndrom
General characteristics, physiology, clinical significance, role of physical activity.
Nutrition in sports
NUTRITION
Risk from toxic contaminants in the food
Many environmental toxic contaminants may enter the food chain and can negatively influence human health. The most important are (1) persistent chlorinated organic compounds such as polychlorinated biphenyls, dioxins, and organochlorine pesticides with the potential carcinogenic, immunotoxic, endocrine-disrupting effects, and reproductive toxicity, (2) polycyclic aromatic hydrocarbons formed during incomplete combustion or pyrolysis of organic material including cooking processes, (3) mycotoxins with multiple toxic effects including carcinogenicity (aflatoxins), nefrotoxicity (ochratoxins), or estrogenicity (zearalenon), (4) heavy metals such as lead as a known developmental toxicant, or cadmium with its carcinogenicity and nefrotoxicity.
Chemical changes during food processing
Some toxic and genotoxic compounds can be formed during cooking and/or processing of muscle food. Cooking and other heat processing of protein-rich foods induce the formation of heterocyclic amines with strong mutagenic and potential carcinogenic effects. Free radicals may be involved in the etiology of cancer and cardiovascular diseases through lipid peroxidation. Partial depletion of vitamins, minerals and trace elements can occur during improper cooking processes. Some toxic compounds can be caused by means of microbial contamination of food such as histamin from histidin in the fish meat, or nitrosamines by bacterial reduction of nitrates to nitrites and further reaction with amines. Current problem represents genetically modified food.
Microbiological safety of the food
Hygienic microbiology must ensure warning signals in the form of so-called indicator microorganisms in food and to the potential risk of possible diseases with a mass incidence.
Attention is devoted also to the saprophytic microflora in foods and to its metabolic activity and to microorganisms which colonize the macroorganism.
Evaluation of nutritional status
A history and physical exam along with anthropometric measurements. Assessment of past and recent dietary and supplement intakes. Biochemical measurements of blood and urine.
Estimation of dietary intake
Dietary intake estimation involves the collection of information on foods eaten by individuals and computation of energy and nutrient contents of these foods by using values from food composition tables. The food intakes may be current or from the immediate, recent, or distant past.
Nutritional aspects of pregnancy
Fetal growth during pregnancy is nutrients requiring process.
Weight gain in healthy women is generally 10-12 kg during the course of pregnancy. Nutrient requirements of pregnant women and possible problems during pregnancy will be described.
Nutritional aspects of lactation
Nutritional status of breastfeeding women and its impact on the composition of breastmilk. Impact of nutrient intake on health of the breastfeeding woman and her child. Identification of risk groups, screening, assessment of nutritional status and intake in breastfeeding women. Nutritional guidelines for breastfeeding women.
Prevention and nutrition in children and adolescents
Current WHO/UNICEF recommendations on infant and young child feeding. Infant feeding and nutritional status in children in the Czech Republic. Intervention programmes related to nutrition in children and adolescents (iodine deficiency, health promotion in preschool and school children, cognitive behaviour approaches in prevention and treatment of obesity and eating disorders). Nutritional guidelines and counselling in children and youth.
Nutrition and cardiovascular diseases
Etiology and development of coronary heart disease. Risk factors (genetic predisposition, age, smoking, obesity, hyperlipidemia, hyperhomocysteinemia, hypertension, diabetes mellitus, stress, social class). Diet-related risk factors (caloric intake, dietary fat - saturated fatty acids, trans fatty acids, dietary cholesterol). Dietary factors in the prevention of coronary heart disease (n-3 fatty acids, fibre, antioxidants).
Nutrition in prevention of tumor diseases
Stages in cancer development. Relationship between diet and cancer. Diet-related risk factors (caloric intake, dietary fat, alcohol, toxic contaminants). Possible protective factors (antioxidants, fibre). Dietary guidelines for prevention of tumor diseases.
Starvation and malnutrition
Etiology, epidemiology. Clinical, metabolic and biochemical features.
EPIDEMIOLOGY
For the state examination, knowledge of basic epidemiological characteristics of infectious diseases (infectious agents, sources of diseases, incubation period, modes of transmission, susceptibility), their distribution in the Czech Republic and in the world, specific preventive measures, clinical symptoms and diagnostic methods is required. Questions on epidemiology of cancer and injuries are focused to a longterm trend of these diseases (incidence, mortality), risk factors, age distribution and prevention.
Epidemiology of influenza and Reye's syndrome
Characteristics of acute respiratory illnesses of viral and mycoplasmal etiology, epidemiology of influenza, Reye's syndrome, bird's influenza, vaccination strategy.
Epidemiology of HIV/AIDS
History, description and case definition, epidemiological features of HIV/AIDS infection, occurrence in the Czech Republic and worldwide, trends and perspectives of therapy and control.
Immunization programs
Strategy of active and passive immunization in the Czech Republic and new valid vaccination schedule. Contraindications and complications of vaccination.
Epidemiology of injuries
Home and leisure injuries frequency, mechanisms, trafic accidents. Age distribution of injuries, risk groups ? children and seniors.
Epidemiology of cardiovascular diseases
Age and sex distribution of cardiovascular diseases, trends, mortality in the Czech Republic and worldwide.
Intestinal bacterial infections (food-borne bacterial diseases)
Epidemiological characteristics of etiological agents, differential diagnosis, epidemic measures. Epidemic of thyphoid fever, practical example.
Geographic distribution of infection
Characteristics, spectrum of infections, etiologic agents, vectors, reservoir of infectious agents, host, endemicity, ecology. Examples from the Czech Rrepublic and world.
Viral hepatitis
Epidemiological features, diagnostics, preventive and epidemic measures, occurrence. Infectious agents, epidemiological characteristics and differences of viral hepatitis A, B,C,D, E. Differential diagnostics of viral hepatitis.
Cancer epidemiology
Most frequent cancer incidence and mortality in the Czech Republic, secular trends and their analysis. Epidemiologic study - practical exercise.
Surveillance of the disease
Definition, aims, aspects and elements of surveillance. National surveillance programme of measles, polio, diphteria, tetanus, pertussis etc.
CHILD AND ADOLESCENT HEALTH
Breastfeeding promotion, protection and support in the Baby-Friendly Hospital
WHO/UNICEF recommendation on breastfeeding and infant feeding, prevalence of breastfed infants in CR, WHO/UNICEF Baby-Friendly Hospital Initiative - 10 steps to successful breastfeeding, physiology of lactation, lactation management and counselling in maternity hospital (incl. intensive care unit), follow-up care for breastfeeding mothers, International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes.
Health promotion in schoolchildren
Health risks in schoolchildren, school readiness, sources of stress in school and its impact on health, screening and management of anxiety, learning and behavioural disorders, Health Promoting School Programme, health promotion and health education, collaboration with parents, specialists.
Prevention of social pathology in children and youth
Personality and social development, emotional and social needs in children and youth, emotional and behavioural disturbances, role of the family and school in prevention of mental health and social problems in children and adolescents.
Prevention of drug abuse in children and adolescents
Classification of psychoactive drugs, predictors of drug abuse, categories of youth at risk, psychosocial and environmental risk factors, primary, secondary, tertiary prevention, principal models of health and drugs education.
Family doctor - general practitioner - system of primary care in Czech Republic,
system of education in Czech Republic and other countries in Europe.
How to become - general practitioner in Czech Republic, communication with other subjects of - health system, communication with health insurances.
Private office - how to lead it.
How to get to diagnosis - specific way of thinking ? differential diagnosis.
Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (24.10.2008)