|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví po 2. ročníku.
V průběhu praxe se studenti seznámí s posláním, úkoly a strukturou hygienické služby, výkonem státní správy v oblasti ochrany veřejného zdraví a odbornými činnostmi všech oddělení hygienické stanice.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.05.2008)
|
|
||
Studenti se seznámí s problematikou legislativy a výkonem státní správy v oblasti ochrany veřejného zdraví. Zejména se seznámí s problematikou výkonu státního zdravotního dozoru, oprávněním a povinnostmi zaměstnanců orgánů ochrany veřejného zdraví a povinnosti kontrolovaných osob. Budou schopni provést kontrolní šetření, sepsat protokol a navrhnout příslušná opatření. Budou schopni interpretovat výsledky příslušných měření a analýz. Seznámí se s kompetencemi orgánu ochrany veřejného zdraví ve věcech územního plánování a stavebního řádu, budou schopni posoudit jednoduchou stavební dokumentaci. Seznámí se s hodnocením a řízením zdravotních rizik z hlediska prevence negativního ovlivnění zdravotního stavu obyvatelstva, monitorováním zdravotního stavu obyvatelstva daného regionu a koncepcí regionální zdravotní politiky. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.05.2008)
|
|
||
1) Zákon 258 / 2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění 2) Vyhl. MZ ČR 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhl. 602 / 2006 Sb. 3) Vyhl. MZ ČR 106 / 2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhl. 148 / 2004 Sb. 4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 178 / 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin 5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 882 / 2004, o úředních kontrolách za účelem ověřování dodržování právních předpisů o krmivech a potravinách 6) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852 / 2004, o hygieně potravin 7) Nařízení Komise (ES) 2073 / 2005 o mikrobiologických kritériích na potraviny, ve znění nařízení 1441 / 2007 8) Nařízení Komise (ES) 37 / 2005 ze dne 12. ledna 2005 o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě 9) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu 10) Zákon 166 / 1999 Sb., o veterinární péči, v platném znění 11) Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění 12) Vyhl. MZ ČR 475 / 2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub 13) Nařízení vlády 98 / 2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv 14) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1935 / 2004 / ES, o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami 15) Vyhl. MZ.ČR 38 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, v platném znění 16) Vyhláška 84 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do 3 let, v platném znění 17) Vyhláška 26 / 2001 o hygienických požadavcích na kosmetické prostředky, v platném znění 18) Nařízení vlády 396 / 2004 Sb., o postupech, obsahu a formě informace o výskytu nebezpečných nepotravinářských výrobků 19) Vyhláška 195 / 2005 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění 20) Zákon 102 / 2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění 21) Zákon 22 / 1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky, v platném znění 22) Zákon 634 / 1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění 23) Zákon 552 / 1991 Sb., o státní kontrole, v platném znění 24) Zákon 379 / 2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami 25) Zákon 262 / 2006 Sb., zákoník práce 26) Nařízení vlády ČR 361 / 2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, v platném znění 27) Zákon 309 / 2006 o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 28) Zákon 183 / 2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) 29) Vyhl. 137 / 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, v platném znění 30) Vyhl. 369 / 2001 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, v platném znění 31) Zákon 500 / 2004 Sb., správní řád, v platném znění 32) Zákon 200 / 1990 Sb., o přestupcích, v platném znění Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
|
|
||
Praktika, procvičování a upevňování teoretických i praktických dovedností. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
|
|
||
Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
|
|
||
V oblasti hygieny výživy a PBU
V oblasti hygieny dětí a dorostu
V oblasti hygieny práce
V oblasti hygieny komunální
V oblasti epidemiologie
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.05.2008)
|