|
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)
Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými s ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)
Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo www.agronavigator.cz Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008 Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003 Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006 Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006 Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000 Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005 Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993 Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Doporučené časopisy: Výživa a potraviny Potravinářská revue Ernährung Am J Clin Nutr |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)
Přednášková činnost, vytváření schémat, upřednostňování obecných zásad a principů před konkrétním zněním, zejména u legislativy, zaměření na vývojové řady u spotřeby potravin, zdůraznění klíčových problémů před okrajovými, uplatňování logiky. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (21.08.2008)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Uspokojivé odpovědi na 3 otázky ze tří oblastí přednášených témat při zkoušce. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)
Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční pyramidy a systému HEI (health eaten index) Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů a trendů Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a užitných Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních vyhlášek)
Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů udržitelného rozvoje produkce potravin Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami |