|
|
|
||
Státní závěrečná zkouška z Preventivního lékařství pro obor Veřejné zdravotnictví - prezenční i kombinovaná forma. SZZK má dvě samostatné části - ověření teoretických znalostí studenta ze speciálních oblastí preventivního lékařství a obhajoba bakalářské práce včetně její prezentace a diskuse jako praktická součást SZZK.
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|
|
||
Cílem státní závěrečné zkoušky je ověřit, zda má student potřebné znalosti a dovednosti nutné pro rozpoznání a vážení rizika poškození zdraví skupin obyvatel i jednotlivců, zda zná možnosti a způsoby prevence u preventabilních onemocnění. Součástí zkoušky je obhajoba vlastní bakalářské práce v oblasti preventivní medicíny. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|
|
||
Studijní materiály a doporučená literatura k jednotlivým tematickým okruhům jsou k dispozici v aplikaci VÝUKA/SIS pod příslušnými předměty. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|
|
||
Student prokáže znalosti v jednotlivých oborech preventivního lékařství (obecná hygiena, pracovní lékařství, preventivní aspekty zdraví dětí a mládeže, výživa, infekční a neinfekční epidemiologie, tělovýchovné lékařství, legislativa a veřejné zdravotnictví) a v diskusi bakalářské práce potvrdí praktické dovednosti v oboru. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|
|
||
Státní zkoušku mohou absolvovat pouze studenti, kteří splnili všechny vstupní požadavky. Požadavky k bakalářské práci jsou vyvěšeny na stránkách 3. LF UK v sekci Studenti - bakalářské práce.
OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z PREVENTIVNÍHO LÉKAŘSTVÍ:
PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ 1. Olovo a rtuť v pracovním a životním prostředí - možnosti expozice, účinky, prevence. 2. Profesionální otravy a jejich prevence. 3. Zhoubné novotvary vyvolané škodlivinami pracovního prostředí. 4. Profesionální onemocnění nervového systému a pohybového aparátu. 5. Profesionální infekční a kožní onemocnění a jejich prevence. 6. Zdravotní rizika při práci v hornictví a kovoprůmyslu a jejich prevence. 7. Zdravotní rizika při práci ve zdravotnictví a jejich prevence. 8. Profesionální onemocnění způsobená hlukem a vibracemi. 9. Profesionální onemocnění dýchacího ústrojí. 10. Nemoci z povolání a pracovní úrazy, jejich posuzování a prevence. 11. Onemocnění způsobená ionizujícím a elektromagnetickým zářením. 12. Zdravotní rizika při práci v zemědělství, lesnictví a potravinářství a jejich prevence. 13. Zdravotnická problematika pobytu a práce v zahraničí, cestovní medicína. 14. Pracovně-lékařská služba, posuzování zdravotní způsobilosti k práci.
EPIDEMIOLOGIE 1. Očkovací kalendář v ČR 2. Principy aktivní imunizace 3. Principy pasivní imunizace 4. Infekce vyvolané herpetickými viry: jejich epidemiologické charakteristiky 5. Respirační virové infekce: jejich epidem. charakteristiky 6. Virové hepatitidy: jejich epidem. charakteristiky 7. HIV/AIDS: epidemiologické charakteristiky 8. Ranné infekce: jejich epidem. charakteristiky 9. Epidem. surveillance, účel a elementy 10. Bakteriální střevní infekce: jejich epidem. charakteristiky 11. Virové střevní infekce: jejich epidem. charakteristiky 12. Alimentární intoxikace infekční etiologie, epidem. charakteristiky 13. Respirační bakteriální infekce: jejich epidem. charakteristiky 14. Nákazy s přírodní ohniskovostí v ČR 15. Virové exantematické infekce, včetně příušnic 16. Nozokomiální nákazy v ČR, příčiny jejich vzniku, jejich zvláštnosti a prevence
HYGIENA OBECNÁ 1. Světlo, jeho charakteristika, zdroje a účinky. Hodnocení osvětlení míst určených k pobytu lidí. 2. Mikroklima, jeho složky, měření, zdravotní význam. Tepelná pohoda. 3. Hluk v komunálním prostředí, zdroje, zdravotní význam pro jedince a populaci, možnosti prevence. 4. Zdroje vody pro výrobu (přípravu) pitné vody, ochrana zdrojů, postupy při úpravě pitné vody, zabezpečení z hlediska mikrobiální kontaminace. 5. Zdravotní důsledky z mikrobiálního a chemického znečištění vody, možnosti prevence. 6. Balené pitné vody, stolní vody, doúprava vody u spotřebitele. Legislativa, sledované parametry v pitné vodě. 7. Rekreační vody, odpadní vody - zdravotní rizika, prevence. 8. Synantropní organismy a jejich vliv na zdraví. 9. Druhy odpadů a jejich zdravotní rizika. 10. Problematika odpadů: omezování vzniku, likvidace a zdravotní rizika, recyklace, využití. 11. Znečištění venkovního ovzduší. Nejzávažnější znečišťující látky a jejich zdroje, zdravotní účinky a jejich prevence. 12. Smog - rozdělení, mechanismy vzniku, zdravotní účinky, možná preventivní opatření. 13. Prostředí interiérů, znečištění chemickými látkami a přítomnost dalších faktorů ovlivňujících lidské zdraví. 14. Monitorování expozice člověka toxickým a genotoxickým látkám z prostředí (základní principy, metody). 15. Hygienická problematika ve zdravotnických zařízeních. Odpady ve zdravotnictví. 16. Ukazatele kvality bydlení. Vztah bydlení a zdraví. Syndrom "nemocných budov". 17. Hodnocení zdravotních rizik. Základní princip, postupy a využití.
HYGIENA VÝŽIVY 1. Bílkoviny ve výživě a jejich metabolismus. 2. Tuky a cholesterol ve výživě a jejich metabolismus. Dyslipoproteinémie. 3. Sacharidy ve výživě a jejich metabolismus. Vláknina. 4. Trávení a vstřebávání živin 5. Vitaminy 6. Minerální látky a stopové prvky 7. Přídatné látky v potravinách (dělení, charakteristika, podmínky použití, značení na obalech, zdravotní rizika) 8. Přirozené toxiny v potravinách. Plísně a mykotoxiny. Otravy houbami 9. Toxické látky v potravinách (organické a anorganické kontaminanty, rezidua látek, používaných v zemědělské výrobě) 10. Změny v poživatinách vlivem různých technologických postupů a rizika pro zdraví. 11. Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu, možnosti prevence 12. Saprofytické mikroorganismy a jejich význam v hygieně výživy. Mikroflóra gastrointestinálního traktu 13. Maso a masné výrobky, ryby (nutriční a hygienický význam) 14. Mléko a mléčné výrobky. Vejce (nutriční a hygienický význam) 15. Obilniny a výrobky z nich. Olejniny, oleje a tuky (nutriční a hygienický význam) 16. Luštěniny, zelenina a ovoce (nutriční a hygienický význam) 17. Nápoje nealkoholické a alkoholické. Alkohol a alkoholismus 18. Právní normy a předpisy v hygieně výživy 19. Hygienické požadavky na stravovací služby, postup při výkonu státního zdravotního dozoru 20. Požadavky na osobní a provozní hygienu při činnostech epidemiologicky závažných 21. Hygienické požadavky na nemocniční stravování. Rizika nozokomiálních infekcí ve vztahu k nemocniční výživě 22. Potraviny pro zvláštní výživu 23. Nutriční anémie 24. Nutriční osteopatie 25. Potravinové alergie a intolerance 26. Malnutrice a hladovění (typy, výskyt, důsledky), metabolické změny při hladovění a jejich regulace 27. Obezita (příčiny, typy, diagnostika, léčba), metabolický syndrom. Výživa v prevenci diabetu. 28. Hodnocení nutričního stavu a metody sledování výživové spotřeby 29. Výživa dětí a adolescentů 30. Výživa těhotných a kojících žen 31. Výživa seniorů a jejich nutriční stav (rizika, specifika, nástroje hodnocení NS) 32. Výživa v patogenezi a prevenci nádorových onemocnění 33. Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie, ostatní) 34. Rizikové faktory aterogeneze ve výživě 35. Alternativní výživové směry
ZDRAVÍ DĚTÍ A MLÁDEŽE 1. Hodnocení růstu u dětí a mládeže (faktory ovlivňující růst, sekulární trend, antropometrické znaky, indexy, percentilové růstové grafy, kostní věk). 2. Vývojové charakteristiky u dětí předškolního a školního věku (somatické, psychické, emocionální a sociální). 3. Hodnocení vývoje a školní zralosti u předškolního dítěte (znaky v oblasti psychického, emocionálního a sociálního vývoje a možnosti jejich hodnocení). 4. Syndrom rizikového chování u mladistvých (formy, příčiny, následky, prevence). 5. Program SZO/UNICEF na podporu a ochranu kojení a jeho realizace v ČR (péče o matku a dítě v období před porodem, v porodnici, po propuštění z porodnice). 6. Výživa kojenců a malých dětí (doporučení SZO, význam kojení, rizika kojenecké mléčné výživy a předčasného zavádění příkrmů). 7. Výživa dětí předškolního a školního věku (zdravotní rizika z nedostatku a nadbytku živin, výživová doporučení, nástroje zdravotní výchovy, intervenční programy na ozdravění výživy). 8. Rizikové faktory v zařízeních pro děti předškolního věku (infekční onemocnění, úrazy, denní a stravovací režim, sociální vztahy). 9. Rizikové faktory v zařízeních pro děti školního věku (podmínky pro školní práci, organizace učební činnosti, sociální vztahy). 10. Prevence násilí vůči dítěti v rodině (sy CAN), ve škole (šikanování), komunitě (divácké násilí) a společnosti (online násilí). 11. Prevence vzniku závislostí u dětí (drogy, alkohol, gambling, virtuální realita), protektivní faktory a resilience. 12. Sebevražedné chování a záměrné sebepoškozování u dětí a mladistvých (definice, výskyt, prevence). 13. Práva dětí (Úmluva o právech dítěte, Charta práv dětí v nemocnici, provozní řád škol a školských zařízení). 14. Základní potřeby dětí (tělesné, psychické, emocionální, sociální a duchovní). 15. Kouření - zdravotní rizika (složení tabákového kouře, zdravotní důsledky aktivního a pasivního kouření). 16. Kouření - prevence a léčba (prevalence kouření v ČR, primární prevence, sekundární prevence, psychická a fyzická závislost na nikotinu, abstinenční příznaky, léčba závislosti na tabáku). 17. Program podpory zdraví ve školách - "Škola podporující zdraví" (pohoda prostředí, zdravé učení, výchova ke zdraví, otevřené partnerství). 18. Program podpory zdraví v mateřských školách "Mateřská škola podporující zdraví" (cíle a obsah programu). 19. Obezita u dětí a mládeže (prevalence nadváhy a obezity, rizikové faktory, prevence, léčba).
TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ 1. Reakce na akutní zátěž (kardiopulmonální, metabolická, vnitřního prostředí, hormonální). 2. Zátěžové testy - provedení, indikace, kontraindikace a pojem patologického testu. 3. Metodika zátěžových testů -druhy, zdroje zatížení, protokoly ZT. 4. Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech (VO2, TF, TK, RQ, anaerobní práh). 5. Metabolizmus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu. 6. Základy preskripce pohybové aktivity v primární prevenci. Určení a vyjádření intenzity PA při preskripci tělesné zátěže. 7. Doping 8. Tělesná aktivita a nadváha. Redukční programy. 9. Vliv pravidelné tělesné aktivity na organismus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolismus sacharidů a lipidů, hormonální systémy aj. …). 10. Metabolický syndrom, definice, možnosti léčebného působení. 11. Obesita: diagnostika, klasifikace, klinický význam 12. Obesita: etiopatogeneze, komplikace, léčba. 13. Úloha pohybové aktivity u kardiovaskulárních chorob (hypertenze, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin…) : primární a sekundární prevence. 14. Pohybová aktivita v léčbě ne-kardiovaskulárních chorob (metabolické choroby, osteoporóza, plicní choroby ….).
LEGISLATIVA 1. Systém práva a právní norma 2. Typy právních kultur, prameny práva 3. Právní řád ČR a hierarchie právních norem 4. Ústava České republiky 5. Listina základních práv a svobod 6. Ústavní model dělby moci 7. Soudnictví v ČR 8. Občanský zákoník 9. Právní způsobilost 10. Právnické osoby a obchodní korporace 11. Trestní zákoník 12. Správní řád 13. Zákoník práce 14. Právní odpovědnost 15. Občanskoprávní odpovědnost 16. Trestněprávní odpovědnost 17. Správně-právní a disciplinární odpovědnost 18. Právní předpisy upravující oblast poskytování zdravotní péče a ochrany veřejného zdraví Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|
|
||
SZZK Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|
|
||
Splnění všech povinností 1.-3. ročníku, odevzdání tištěné verze bakalářské práce v pevné vazbě 3 týdny před obhajobou na Katedru hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství a uložení elektronické verze do SIS nejpozději 1 týden před obhajobou. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (15.04.2015)
|