Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku.
Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
A basic course in nutrition for health care nurses. The course acquaints students with nutrition issues associated with both ill health and good health.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Cíl předmětu -
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (17.01.2011)
To teach students the basics of physiology, hygiene, nutrition, general and special diets, and clinical nutrition.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Literatura -
Základní literatura
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran
2) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran
3) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran
4) Keller, U., Meier, R., Bertoli, S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
6) Brodanová M., Anděl M.: Infúzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran
Doplňující literatura
1) Hrubý, S., Turek, B.: Mikrobiologická problematika ve výživě, IPVZ Brno, 1996, 145 stran
2) Anděl, M., Kraml, P., Dlouhý, P., Málková, J., Hajer, J.: Patogeneze aterosklerózy od metabolických změn k chronickému zánětu s aspekty střádavého onemocnění, Praktický lékař 77, 1997, 6, str. 266-274
3) Blahoš, J.: Osteoporóza- diagnostika a terapie v praxi, Galén, Praha, 1995, 162 stran
4) Hainer, V., Kunešová, M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
5) Anděl, M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
6) Hrubý, S., Turek, B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha, 1989, 136 stran
7) Češka, R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Kolektiv: Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství - doplňkové výukové texty, Karolinum, Praha, 1994, 201 stran
9) Brown, M. L.(edit.): Present Kowledge in Nutrition, 6th Edition, ILSI Press, Washington, 1990, 532 stran
10) Hobbs, B. C., Roberts, D.: Food poisoning and food hygiene, 6th Edition, Arnold, London, 1997, 391 stran
11) Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran
12) Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran
13) Anděl, M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran
14) Vyhláška MZd ČR 107/2001 o hygienických požadavcích na stravovací služby?Sbírka předpisů ČR, částka 42/2001, str. 2854-2892
15) Velíšek, J. a kolektiv: Chemie potravin I - III., Ossis, Tábor, 1999
16) Heepe, F.: Diätetische Indikationen, Springer-Verlag, Berlin, 1990, 506 stran
17) Perušičová, J. a kol.: Diabetes mellitus II. typu, Galén, Praha, 1996, 127 stran
18) Garbutt, J.: Essentials of food microbiology, Arnold, London, 1997, 251 stran
19) Hainer V., Kunešová M.: Doporučený standardní postup při léčbě obezity v dospělosti, Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 1, 1998, 4, str. 191 - 196
20) Zadák, Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran
Poslední úprava: HABOVA (30.04.2006)
Basic literature:
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran
2) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran
3) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran
4) Keller, U., Meier, R., Bertoli, S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
6) Brodanová M., Anděl M.: Infúzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran
Subsidiary literature:
1) Hrubý, S., Turek, B.: Mikrobiologická problematika ve výživě, IPVZ Brno, 1996, 145 stran
2) Anděl, M., Kraml, P., Dlouhý, P., Málková, J., Hajer, J.: Patogeneze aterosklerózy od metabolických změn k chronickému zánětu s aspekty střádavého onemocnění, Praktický lékař 77, 1997, 6, str. 266-274
3) Blahoš, J.: Osteoporóza- diagnostika a terapie v praxi, Galén, Praha, 1995, 162 stran
4) Hainer, V., Kunešová, M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
5) Anděl, M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
6) Hrubý, S., Turek, B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha, 1989, 136 stran
7) Češka, R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Kolektiv: Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství - doplňkové výukové texty, Karolinum, Praha, 1994, 201 stran
9) Brown, M. L.(edit.): Present Kowledge in Nutrition, 6th Edition, ILSI Press, Washington, 1990, 532 stran
10) Hobbs, B. C., Roberts, D.: Food poisoning and food hygiene, 6th Edition, Arnold, London, 1997, 391 stran
11) Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran
12) Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran
13) Anděl, M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran
14) Vyhláška MZd ČR 107/2001 o hygienických požadavcích na stravovací služby?Sbírka předpisů ČR, částka 42/2001, str. 2854-2892
15) Velíšek, J. a kolektiv: Chemie potravin I - III., Ossis, Tábor, 1999
16) Heepe, F.: Diätetische Indikationen, Springer-Verlag, Berlin, 1990, 506 stran
17) Perušičová, J. a kol.: Diabetes mellitus II. typu, Galén, Praha, 1996, 127 stran
18) Garbutt, J.: Essentials of food microbiology, Arnold, London, 1997, 251 stran
19) Hainer V., Kunešová M.: Doporučený standardní postup při léčbě obezity v dospělosti, Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 1, 1998, 4, str. 191 - 196
20) Zadák, Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Metody výuky -
Přednášky
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
Lectures
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Požadavky ke zkoušce -
Zkouška z předmětu: test mnohočetného výběru, po vyčerpání 2 řádně vypsaných termínů testu ústní zkoušení
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (17.01.2011)
At least 80% of attendance at practical training is necessary for awarding the credit.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Sylabus -
- Zásady správné výživy. - Výživa v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu...) - Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny) - Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. - Metabolismus vody a elektrolytů - Nutriční a hygienický význam vybraných potravin - Výživa zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé) - Hladovění a malnutrice - příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence - Prevence alimentárních nákaz a intoxikací - Základy nutriční toxikologie. Bezpečnost potravin. Toxické látky v potravinách. Otravy houbami - Hodnocení nutričního stavu - Základy dietologie. Dietní systém nemocnic. Hlavní principy jednotlivých diet - Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy - Hygienické požadavky na stravovací služby, hygienické požadavky na nemocniční stravování
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (17.01.2011)
Principles of good nutrition
Nutrition in prevention of select chronic diseases (atherosclerosis, cancer, osteoporosis, obesity, diabetes...)
Importance and need of nutrients (proteins, lipids, saccharides, minerals, trace elements, and vitamins)
Energy metabolism, metabolism of major nutrients
Metabolism of water and electrolytes
Nutritive and hygienic importance of selected foods
Nutritional needs associated with specific population groups (pregnant and breastfeeding women, infants, children, and seniors)
Starvation and malnutrition ? causes, pathophysiology, clinical picture, diagnostics, and prevention
Prevention of alimentary infections and intoxications