|
|
|
||
Dílčí kurz modulu IE.
Jsou definovány a vysvětleny jednotlivé kroky metody hodnocení zdravotních rizik: identifikace nebezpečnosti, studium vtahů dávka-účinek, hodnocení expozice a charakterizace rizika. Zvláštní pozornost je věnována extrapolacím: ze studií in vitro a z pokusů na experimentálních zvířatech na člověka a extrapolacím z vysokých dávek na nízké. Na případových studiích je demonstrováno využití metod hodnocení a řízení zdravotních rizik v praxi.
Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (13.06.2008)
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy hodnocení a řízení zdravotních rizik v životním i pracovním prostředí a využití těchto principů v praxi. Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (13.06.2008)
|
|
||
Manuál prevence v lékařské praxi V. Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovních procesů. Národní program zdraví, SZÚ, 1997 Manuál prevence v lékařské praxi VIII. Základy hodnocení zdravotních rizik, Národní program zdraví, SZÚ, 2000. Bláha, K., Cikrt, M.: Základy hodnocení zdravotních rizik, SZÚ Praha, 1996 International Programme on Chemical Safety (WHO): Environmental Health Criteria 210, 155, 170, www.who.int/ipcs/publications/en Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (13.06.2008)
|
|
||
Semináře Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (13.06.2008)
|
|
||
účast na seminářích Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (13.06.2008)
|
|
||
Paradigma hodnocení zdravotních rizik, zdroje dat, význam hodnocení expozice a epidemiologických studií, biolohický monitoring a jeho role v upřesnění odhadu expozice, hodnocení rizika jednotlivých faktorů prostředí (chemické, fyzikální a biologické), příklady z modelových studií (neurotoxicita, účinek na reprodukční systém, využití analýza rizika při zabezpečení nezávadnosti potravin), komunikace rizika , environmentální epidemiologie. Poslední úprava: Černá Milena, prof. MUDr., DrSc. (13.06.2008)
|