|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Zdravotní vědy (4-leté kombinované studium) ve 3. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
|
|
||
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran 2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran 3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran 4) Brodanová M., Anděl M.: Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran 5) Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči, Grada Publishing, Praha, 2002, 487 stran 6) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran 7) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran 8) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran 9) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran 10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006, 11) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran 12) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 13) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005 14) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran 15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran 16) Vacek V: Alimentární infekce. Galén, Praha, 2002, 163 stran 17) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, I. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 64 stran 18) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, II. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 51 stran Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
|
|
||
Přednášky Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (22.08.2008)
|
|
||
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
|