Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Zdravotní vědy (4-leté kombinované studium) ve 3. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
A basic course in nutrition for health care nurses. The course acquaints students with nutrition issues associated with both ill health and good health.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Cíl předmětu -
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
To teach students the basics of physiology, hygiene, nutrition, general and special diets, and clinical nutrition.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Literatura -
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran
2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran
4) Brodanová M., Anděl M.: Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran
5) Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči, Grada Publishing, Praha, 2002, 487 stran
6) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran
7) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran
8) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
9) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,
11) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran
12) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005
13) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005
14) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran
15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran
16) Vacek V: Alimentární infekce. Galén, Praha, 2002, 163 stran
17) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, I. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 64 stran
18) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, II. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 51 stran
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran
2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran
4) Brodanová M., Anděl M.: Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran
5) Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči, Grada Publishing, Praha, 2002, 487 stran
6) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran
7) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran
8) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
9) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,
11) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran
12) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005
13) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005
14) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran
15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran
16) Vacek V: Alimentární infekce. Galén, Praha, 2002, 163 stran
17) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, I. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 64 stran
18) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, II. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 51 stran
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Metody výuky -
Přednášky
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
Lectures
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Požadavky ke zkoušce -
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (22.08.2008)
At least 80% of attendance at practical training is necessary for awarding the credit.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Sylabus -
Zásady správné výživy.
Výživa v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu...)
Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny)
Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin.
Metabolismus vody a elektrolytů
Nutriční a hygienický význam vybraných potravin
Výživa zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)
Hladovění a malnutrice - příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
Prevence alimentárních nákaz a intoxikací
Základy nutriční toxikologie. Bezpečnost potravin. Toxické látky v potravinách. Otravy houbami
Hodnocení nutričního stavu
Základy dietologie. Dietní systém nemocnic. Hlavní principy jednotlivých diet
Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy
Hygienické požadavky na stravovací služby, hygienické požadavky na nemocniční stravování
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
Principles of good nutrition
Nutrition in prevention of select chronic diseases (atherosclerosis, cancer, osteoporosis, obesity, diabetes...)
Importance and need of nutrients (proteins, lipids, saccharides, minerals, trace elements, and vitamins)
Energy metabolism, metabolism of major nutrients
Metabolism of water and electrolytes
Nutritive and hygienic importance of selected foods
Nutritional needs associated with specific population groups (pregnant and breastfeeding women, infants, children, and seniors)
Starvation and malnutrition ? causes, pathophysiology, clinical picture, diagnostics, and prevention
Prevention of alimentary infections and intoxications