PředmětyPředměty(verze: 964)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie - B02721 (Nutriční specialista prezenční)
Anglický název: Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies
Zajišťuje: Ústav lékařské mikrobiologie 1. LF UK a VFN (11-00351)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc., jitka.petanova@lf1.cuni.cz
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: prof. RNDr. Libuše Kolářová, CSc.
Atributy: Nutriční specialista
Teoretický předmět
Je záměnnost pro: B03507
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. Běžné alimentární infekce bakteriální, virové, mykologické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. Sterilizace, desinfekce, asepse, hygiena. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. Klinická imunologie a alergologie, imunopatologické stavy. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti. Rozdělení dle příznaků - kožní reakce, reakce dýchacích cest, reakce zažívacího traktu. Alergie na mléko, na vejce, na mořské ryby, korýše a mušle, ovoce a zeleninu, na ořechy. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná). Nutriční postupy u imunosuprimovaných pacientů.
Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Cíl předmětu

Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Podmínky zakončení předmětu

Zápočet na základě docházky.

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie)

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Literatura

* Základní studijní literatura
Vacek V.: Alimentární infekce. Galén, Praha. 2002
Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77.
Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004 (vybrané kapitoly)
Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008 (vybrané kapitoly)
* Doporučená studijní literatura
http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf, p.1-84, 164-174
<http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf>
Doplňující literatura:
Hořejší, V., Bartůňková, J.: Základy imunologie, 5. vydání. Triton, Praha, 2013 a novější vydání.

Fuchs M.: Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. Mladá fronta, Praha, 2017.
Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007.
Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000.
Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Metody výuky

přednášky

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Požadavky ke zkoušce

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):

Otázky ke zkoušce:

A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)

1.      Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů

2.      Vyšetřovací metody v mikrobiologii

3.      Fyziologická flóra GIT a její význam

4.      Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami

5.      Metody sterilizace

6.      Metody dezinfekce

7.      Asepse a hygienická dezinfekce rukou

8.      Sezónní alimentární infekce.

9.      Nesezónní alimentární infekce.

10.  Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).

11.  Původci alimentárních infekcí

12.  Prevence a rizika alimentárních infekcí

13.  Terapie alimentárních infekcí

B. Imunologie, potravinové alergie

1.      Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce

2.      Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce

3.      Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce

4.      Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce

5.      Význam žírných buněk

6.      Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)

7.      Slizniční imunitní systém

8.      Slizniční IgA

9.      Orální tolerance

10.  Imunopatologická reakce  I. Typu

11.  Imunopatologická reakce  II. Typu

12.  Imunopatologická reakce  III. Typu

13.  Imunopatologická reakce  IV. Typu

14.  Zánět

15.  Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence

16.  Imunologický význam mateřského mléka

17.  Bezlepková dieta

18.  Prebiotika a probiotika, symbiotika

19.  Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

20.  Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

21.  Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy

22.  Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady)

23.  Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy

24.  Zkřížená alergie

25.  Diagnostika potravinových alergií

26.  Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba)

27.  Potravinová alergie z hlediska věku

28.  Imunopatologické reakce na lepek

29.  Klinické projevy celikaie

30.  Laboratorní diagnostika celiakie

31.  Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů

32.  Nutrice a imunitní systém

 

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (07.09.2018)
Sylabus

Seznam témat
1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.
2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.
3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.
4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.
5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.
6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.
7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.
8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz
9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.
10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.
11. Alergie na vybrané druhy potravin.
12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.
13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.
14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.
15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Studijní opory

Studenti z jiných oborů než Nutriční terapeut si doplní chybějící znalosti z lékařské mikrobiologie a imunologie.
Literatura: Schindler J.: Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. Grada, Praha, 2010
Opory: Mikrobiologie a imunologie: https//el.lf1.cuni.cz/mikrobioimuno1/ Mikrobiologie a imunologie pro bakaláře. 2008
V průběhu semestru jsou studovány jednotlivé úseky podle daného rozpisu formou domácího samostudia.
Podkladem pro samostatnou práci je literatura a opory k jednotlivým tématům. Student svůj postup průběžně sám kontroluje pomocí kontrolních otázek a problémy konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické).
Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou. Podmínkou udělení zápočtu je účast na společné konzultaci. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům a finální kontrola (zkouška) je provedena systémem ústního zkoušení ověřujícího získané znalosti předmětu.
Konzultace
1. Společná: úvodní informace - posluchači jsou rámcově seznámeni s tématickými okruhy předmětu, literaturou a oporami pro samostudium, aby si mohli vytvořit individuální studijní plány. Studenti obdrží seznam otázek ke zkoušce a kontakty na jednotlivé vyučující ke konzultacím.
2. Individuální - formou osobní, e-mailové, nebo telefonické konzultace k právě probíranému tématu.
Seznam témat
1) Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.
2) Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.
3) Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.
a. Literatura 1 - 3: Vacek V. Alimentární infekce, Galén, 2002
b. Opory: <http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf>, p.164-174.
<http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf>
c. Literatura pro studenty bakalářských oborů mimo NT a VS: Jiří Schindler, Mikrobiologie <http://www.lekarskeknihy.cz/?id=978-80-247-3170-4> - Pro studenty zdravotnických oborů. Grada 2010.
4) Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.
a. Literatura: Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77.
b. Opory: <http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf>, p.1-84.
5) Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 7-23
b. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 271-297
c. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 3-32
6) Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 23-29
7) Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 571-588
b. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 649-662
c. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 725-750
d. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 33-42
8) Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 70-78
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 269-282
c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 279-281
d. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 340-341
9) Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 111-126
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 282-284
c. Doplňující literatura: Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000.
10) Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 272-275
11) Alergie na vybrané druhy potravin.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 276-282
b. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 314-315
c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 340-341
12) Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.
a. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 127-129
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 285-287
13) Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 831-838
b. Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004, 108-110
c. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 215-217
14) Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.
a. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 214-215
b. Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008, 279-281
15) Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.
a. Krejsek J., Kopecký O.: Klinická imunologie. Nukleus HK, 2004, 821-830
Doplňující literatura 5-7: Hořejší V., Bartůňková J.: Základy imunologie, 4. vydání. Triton, Praha, 2009.
Doplňující literatura 8-12: Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007.
Doplňující literatura 14-15: Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Vstupní požadavky

splněné prerekvizity

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
Požadavky k zápisu

splněné prerekvizity

Poslední úprava: Petanová Jitka, MUDr. Mgr., CSc. (23.05.2019)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK