Hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa - B01716 (Nutriční terapie - prezenční)
Anglický název: Nutritional Hygiene, Hygienic and Food Legislation
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2024
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: RNDr. Milena Bušová, CSc.
Patří mezi: Povinné BNT18 P 2.r._24/25
Atributy: Nutriční terapeut
Teoretický předmět
Prerekvizity : B01433, B03101, B03102
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh LS   Nástěnka   
Anotace
Studenti získají základní znalosti v legislativě a jsou schopni se orientovat v hygienických a potravinářských právních normách, jsou schopní je používat a zhodnotit dodržování těchto norem v praxi.
Poslední úprava: Kolářová Jana (24.08.2020)
Cíl předmětu

Cílem předmětu je získání znalostí v oboru hygiena výživy a přehledu o základních hygienických a potravinářských právních normách.

Poslední úprava: SLA01900 (30.10.2012)
Deskriptory

Znalosti:

Studenti budou znát typy právních předpisů EU a ČR a nejdůležitější právní předpisy týkající se ochrany zdraví a potravinové bezpečnosti. Dále budou znát význam jednotlivých druhů živin,  význam jednotlivých druhů potravin. Získají přehled o aditivech v potravinách, a značení potravin. Dále získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, onemocněních z nedostatku a nadbytku živin. Budou seznámeni s výživovými doporučeními pro jednotlivé věkové skupiny obyvatelstva, se specifiky výživy při různých onemocněních. Budou znát základní postupy v nutričním poradenství.

 

Dovednost: 

Studenti se budou schopni orientovat v relevantních právních předpisech. Dále budou schopni na základě znalostí sestavit vhodný jídelníček pro jednotlivé věkové skupiny  zdravé populace.  Budou schopní posoudit energetickou a biologickou hodnotu stravy, budou schopni navrhnout změny  v jídelníčku pro obézní.

 

Kompetence:

Studenti budou schopni na základě získaných teoretických znalostí používat relevantní právní předpisy a samostatně navrhnout a realizovat jednoduchou deskriptivní studii.

Poslední úprava: KUD04642 (12.02.2015)
Metody výuky

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné.

Poslední úprava: Kolářová Jana (24.08.2020)
Požadavky ke zkoušce

Podmínkou zápočtu je docházka na semináře a vypracování a odevzdání terénní práce.

Zkouška probíhá ústně. Skládá se dvou vytažených otázek. Pokud student u dílčí otázky neprospěl, je to důvodem k ukončení zkoušky a hodnocení celé zkoušky je „neprospěl“. Při dalším pokusu student opět odpovídá na dvě otázky.

Výsledná klasifikace u zkoušky sestává: 80 % hodnocení znalosti u ústní zkoušky 20 % hodnocení klasifikace závěrečné terénní práce, jejíž odevzdání je podmínkou zápočtu.

 

 Zkušební otázky z předmětu hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa

1. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje, význam, nadbytek, deficit.

2. Vitaminy rozpustné v tucích: zdroje, význam, nadbytek a deficit.

3. Vitaminy rozpustné ve vodě: zdroje, význam, nadbytek a deficit.

4. Minerální látky (Ca, P, Mg, Na, K): zdroje, nadbytek a deficit.

5. Stopové prvky (Fe, J, Cu, Cr, Mn, F, Se zdroje, nadbytek a deficit).

6. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, balená voda.

7. Hromadné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

8. Význam různých druhů živočišných potravin ve výživě.

9. Význam různých druhů rostlinných potravin ve výživě.

10. Přídatné látky (aditiva) v potravinách - důvody používání, zdravotní bezpečnost.

11. Potraviny určené pro zvláštní výživu, funkční potraviny.

12. Toxické látky v potravinách – rozdělení dle původu.

13.  Kontaminanty potravin - vstupní cesty, příklady.

14. Rezidua kontaminující potraviny - druhy, příklady.

15. Procesní kontaminanty – produkty tepelných účinků na potraviny. 

16. Význam mikroorganismů v potravě člověka.

17. Typy právních norem, zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a zákon č. 110/1999 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

18. Nejdůležitější právní normy - vyhlášky týkající se potravin.

19. Metody sledování spotřeby potravin a hodnocení výživového stavu

20. Výživová doporučení pro populaci.

21. Výživa malých dětí. Význam kojení.

22. Výživa ve stáří.

23. Stravování pracujících.

24. Alternativní způsoby stravování a redukční diety.

25. Hygienické požadavky na společné stravování včetně zdravotnických zařízení.

26. Individuální zásady prevence onemocnění přenášených potravou.

27. Způsoby konzervace potravin teplem.

28. Zvyšování odolnosti potravin chladem, UV a ionizujícím zářením, hydrostatickým tlakem a ultrazvukem

29. Vliv fyzikálních faktorů na užitnou hodnotu potravin a vitamínů, vliv ohřevu potravin v mikrovlnné troubě na kvalitu potravin

30. Poruchy výživového stavu z nedostatku živin.

31. Chronická neinfekční onemocnění hromadného výskytu, rizikové faktory, prevence.

32. Alimentární infekce a intoxikace bakteriálními toxiny (původci, zdroj, přenos, prevence).

33. Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy

34. Epidemiologická metoda práce

35. Použití epidemiologie v lidské výživě (nutriční epidemiologie).

36. Epidemiologie a rizikové faktory nádorových onemocnění.

37. Epidemiologie potravinových alergií

38. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu 2. typu.

39. Nutriční profil kuřáka, možnosti intervence. Odvykání kouření a změny hmotnosti. 

40. Legislativní zásady kontroly tabáku.

Poslední úprava: Kudlová Eva, MUDr., CSc. (26.11.2020)