Poslední úprava: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (17.10.2018)
Hygienická problematika pracovního prostředí s důrazem na stomatologické pracoviště - ergonomie, rizika, prevence. Toxikologická problematika ve stomatologii. Výživa jako faktor ovlivňující onemocnění a patologické procesy v dutině ústní, doporučení, prevence. Fyzikální faktory působící ve stomatologické ordinaci ( světlo, hluk, vibrace, ionizující záření, mikroklimatické faktory), rizika, možnosti prevence. Epidemiologická metodologie, obecná epidemiologie, epidemiologie nádorových onemocnění, epidemiologie infekčních nemocí, nozokomiální nákazy, imunizace ve vztahu k stomatologii. Rizikové faktory životního stylu. Schopnost stanovit základní diagnózu u některých avitaminóz, otrav apod. projevujícími se v dutině ústní, poskytnout základní preventivní doporučení v oblasti výživy dle zjištěných nedostatků. Možnost odhadnout vlastní pracovní rizika. Zvládnutí základních epidemiologických metod nutných k hygienicky nezávadnému chodu ordinace a k řešení vzniklých epidemiologických situací.
Poslední úprava: HOL02040 (06.06.2008)
Issues concerning the hygiene of work environment with the emphasis on dental practices - ergonomics, hazards, prevention. Toxicological issues in the dentistry. Nutrition as a factor influencing mouth diseases and pathologic processes in mouth, recommendations, prevention. Physical factors occurring in a dental surgery (light, noise, vibrations, ionising radiation, microclimatic factors), hazards, possibilities of prevention. Methodology of epidemiology, general epidemiology, epidemiology of tumours, epidemiology of infectious diseases, nosocomial infections, immunization related to stomatology. Life-style risk factors. Capability to diagnose selected avitaminoses, poisonings etc. manifested in the mouth, to provide basic preventive nutrition recommendations according to found deficiencies. Capability to assess one's own work related hazards. Mastering of basic epidemiologic methods indispensable for hygienically safe operation of a stomatologic surgery and for solving occurring epidemiologicalsituations.
Sylabus -
Poslední úprava: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (17.10.2018)
Obor praktické zubní lékařství 3. ročník - Obsahová náplň seminářů Epidemiologická metoda práce. Proces kvantitativního hodnocení rizika; identifikace nebezpečí - deskriptivní epidemiologie (charakteristika osoby, času, místa, expozice); analytické epidemiologické studie (studie prospektivní, studie případů a kontrol); intervenční epidemiologické studie (randomizovaná klinická studie, metoda slepého pokusu). Míry asociace v analytických studiích (diferenční a relativní riziko). Základy statistiky. Základní statistické pojmy (střední hodnoty, rozptyl a směrodatná odchylka, porovnání dvou souborů, t-test, korelace a regrese; hypotézy a interpretace; hladiny významnosti a intervaly spolehlivosti). Proces šíření nákazy. Vlastnosti mikroorganizmů: patogenita, virulence, toxicita, rezistence, infekční dávka atd. Zdroj: člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos: přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec, obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita Nozokomiální nákazy. Specifické, nespecifické. Endogenní, exogenní NN. Výskyt, etiologie - multirezistentní kmeny. Riziko vzniku a přenosu. Preventivní a represivní opatření. Hygiena rukou. Dekontaminace. Epidemiologie infekčních onemocnění. Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění - alimentární nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic, transmisivní nákazy, krevní nákazy. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR. Protiepidemická opatření. Preventivní, represivní. Šetření v ohnisku nákazy - protiepidemický režim. Dezinfekce: metody fyzikální, chemické. Vyšší stupeň dezinfekce. Sterilizace: metody fyzikální, chemické. Kontrola účinnosti protiepidemických opatření. Imunizace: typy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR. Očkování pravidelné, zvláštní, mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání. Epidemiologie zhoubných novotvarů. Základní terminilogické pojmy - karcinogen, mutagen, nádorový registr. Výskyt nádorových onemocnění u nás a ve světě, trendy v incidenci a mortalitě; rizikové a protektivní faktory, screeningové programy; rozdělení látek dle IARC kritérií, testování na karcinogenitu a mutagenitu. Toxikologie. Člověk a prostředí versus význam životního stylu pro zdraví člověka -jedince, sociálních skupin a populačních celků. Stručné problémy lokální (energetika, doprava, chemizace prostředí včetně zemědělství, potravního koše) a globální (zasolování půdy, dezertifikace, kyselé srážky, snižování plochy tropických pralesů, urbanizace). Složky a faktory prostředí - ochrana a tvorba prostředí. Prostředí přirozené, kultivované, umělé, pojem vnitřní prostředí budov a jeho souvislosti se zdravím obyvatel. S rozvojem výroby vznikající nepříznivé důsledky jejichž odstranění není na jejich vznik pevně časově vázáno.
Toxické kovy v pracovním prostředí. Hygienická problematika vody. Voda v organismu, potřeba tekutin pro člověka. Pitná voda: požadavky na kvalitu, zásobování vodou v ČR a ve světě; hromadné a individuální zásobování. Rizika z vody chemická a biologická .Vliv pitné vody na zdraví člověka.Balené nápoje. Příprava vody v mezních situacích. Zdravotní rizika při záplavách. Rekreační voda: bazény a koupaliště a jejich možná zdravotní rizika. Praktická analýza vzorku vody z hlediska chemického složení. FFP 1: hluk, vibrace. Systémové a lokální účinky hluku na člověka. Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Ukázky různých typů hluku z magnetofonového záznamu a jejich měření zvukoměrem. Osobní ochranné prostředky, technická opatření. Praktická demonstrace počítačového zpracování měření a hodnocení proměnného hluku. FFP 2: EMG, světlo. Veličiny popisující EMG A osvětlení, měření a hodnocení. Denní (přirozené) osvětlení, činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování: lux /Lx/. Sdružené osvětlení: požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek. FFP 3: ionizující záření. Zdroje mírové expozice obyvatelstva IZ, minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče. Závislost na tabáku: epidemiologie, prevence a léčba. Epidemiologie, historie užívání tabáku, formy tabáku; vliv na zdraví; kouření a různé obory. Tabáková pandemie a epidemie v ČR, model tabákové epidemie, prevalence a spotřeba tabáku, GYTS, Monica, problémy sledování statistických údajů. Složení tabákového kouře. Pasivní kouření. Prevence závislosti na tabáku - celospolečensky: legislativa, informování veřejnosti, klíčové profese: media, lékaři, učitelé. Princip vzniku závislosti na tabáku (psychosociální a drogová závislost); neurobiologie závislosti na tabáku, ostatní drogy, nikotinové receptory. Abstinenční tabákový syndrom, farmakologie a farmakokinetika nikotinu, účinky nikotinu na organismus. Faktory životního stylu - výživa: Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin obecně a se zřetelem k onemocnění v dutině ústní. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace. Samostatná práce s následující skupinovou diskusí: hodnocení prospektivního zápisu spotřeby potravin. Onemocnění v dutině ústní se vztahem k výživě - prevence. Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich přednosti a nedostatky. Hygienická problematika práce ve zdravotnictví. Základní pojmy hygieny práce. Nemoci z povolání - definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání. Vztah práce a zdraví - vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Rizika práce ve zdravotnictví - specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace
Poslední úprava: HOL02040 (06.06.2008)
Dentistry - Course Syllabus
Toxicology Basic terms and definitions of hygiene and epidemiology; history note, primary prevention, adaptation, acclimatization, induction of tolerance, vaccination, health promotion, MONICA, CINDI, and further programs, Secondary and tertiary prevention. Forms, objectives, practice. Men and environment versus importance of lifestyle for human health. Local & global problems.
Epidemiological method of work. Descriptive studies; the basic characteristics of person, place and time. Analytical studies - cohort studies, case-control studies. Advantages and disadvantages, examples. Experimental studies - ethical problems of experiment. Clinical control study, field control study. Method of blind experiment. Natural experiments. Risk, incidence density, population time (person-years). Associations in analytical studies: risk difference, risk ratio, rate ratio, odds ratio.
Statistics. Introduction in statistical methodology. Descriptive and inductive statistics, statistical induction. Types of random samples. Quantitative and qualitative variables. Measures of location and variability. Gaussian distribution. Planning of epidemiological studies. Principles of statistical hypotheses testing. Evaluation of epidemiological studies. Tests of hypotheses in four-fold table. Contingency table and Chi-square distribution. General principles of measuring statistical dependence.
Process of infection spreading; nosocomial infections. Process of infection spreading ? characteristic. Elimination, eradication. Etiological agents ? pathogenicity, virulence, toxicity, invasiveness, resistance, infection dose. Links of the process of spreading infection. Source of infection.
Nosocomial infections - Specific & non-specific; exogenous and endogenous. Occurrence, aetiology, sources, ways of spreading. Prevention and repression. Risk factors.
Antiepidemical measures; immunization. Antiepidemical measures in the focus of infection. Principles of surveillance. Analysis of surveillance data.
Immunization: importance, Herd immunity. Immunization programmes. Types of vaccines, requirement, contraindications. Organisation of vaccination.
Epidemiology of infectious diseases. Importance of infectious disease in history and now. Global incidence. Diseases transmitted by alimentary way. Contact infections of the skin and mucous membranes. Diseases transmitted by air.
Lifestyle ? smoking. Smoking epidemiology; health impact of tobacco use, different kinds of tobacco, definitions, passive smoking, composition of tobacco smoke, environmental tobacco smoke. Principle of smoking ? psychobehavioural and social dependence.
Epidemiology of malignant tumours. Incidence & mortality of cancer in different part of the world, special sites of cancer important in different parts of the world; potential risk factors ? non-susceptible/susceptible: chronic infections, smoking, diet; IARC classification of carcinogens, some examples of classified carcinogens.
Lifestyle ? nutrition I. Food composition, significance of specific nutrients and food groups. Infant & young child nutrition.
Water. Water and health: physiological importance, water metabolism, requirements on the quality of drinking water and related health hazards. Drinking water treatment, fluoridation, disinfection, ozone, UV radiation, filters. Preparation of drinking water in emergency situations. Self-cleaning capability of surface water, recreational waters and related health risks. Water-born infections. Waste water treatment ? principles. Health risks of waste water improper treatment.
Occupational hygiene in health services. Basic principles in occupational hygiene. Hygienic requirements on working environment. Acute exposure to industrial poisons. IARC classification of carcinogens. Occupational exposure to dust, toxic metals and organic solvents, effects and health protection. Occupational disorders due to exposure to physical agents. Occupational hazards of work in health facilities, health protection.
Disinfection, sterilization. Sterilisation - physical, chemical methods and control. Disinfection ? physical, chemical methods.
Lifestyle ? nutrition II, Credit. Food safety. Malnutrition, alternative diets.
Literatura
Poslední úprava: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (16.05.2019)
1. Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1
2. Bencko,V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Univerzita Karlova Praha, 2006
3. Tuček, M. a kol.: Hygiena a epidemiologie. Univerzita Karlova, Karolinum Praha, 2.vydání, 2018
4. Kudlová E., Bencko V., Holcátová I., Králíková E., Novotný L., Rameš J., Schejbalová M., Slámová A.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009.
5. Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Alena Slámová, Ph.D. (15.02.2019)
Zkoušku je možné skládat až po udělení zápočtu. Zápočet se uděluje na základě prezence na seminářích a splnění zápočtového testu.
Zkušební otázky z hygieny a epidemiologie obor praktické zubní lékařství:
Hygiena:
1. Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v prostředí.
2. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, zdravotní rizika z vody.
3. Životní styl, rizikové faktory civilizačních onemocnění.
4. Závislost na tabáku jako nemoc, léčba, role zdravotníků.
5. Závislost na tabáku: epidemiologie, vliv na zdraví, prevence.
6. Ústní hygiena v primární prevenci zubního kazu.
7. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.
8. Výživová doporučení.
9. Minerály a stopové prvky v potravě a jejich význam.
10. Vitamíny v potravě a jejich význam.
11. Poruchy zdravotního stavu ve vztahu k výživě.
12. Význam výživy u onemocnění dutiny ústní.
13. Toxikologie ve výživě.
14. Hygienická problematika dětského a dorostového věku z hlediska stomatologa.
15. Alergeny v životním a pracovním prostředí. Zdravotní rizika, možnosti prevence.
16. Stomatologická pracoviště a rizika práce ve stomatologii.
17. Nemoci z povolání u zdravotníků, principy ochrany zdraví zdravotnických pracovníků.
18. Fyzikální faktory prostředí (mikroklima, osvětlení).
19. Fyzikální faktory prostředí (hluk a vibrace) – způsob hodnocení, ochrana před nepříznivými vlivy.
20. Ionizující záření. Lékařská aplikace ionizujícího záření, principy ochrany.
21. Fyzikální faktory prostředí (UV záření a elektromagnetické pole) – způsoby hodnocení, ochrana před nepříznivými vlivy.
22. Chemické škodliviny v pracovním prostředí – účinky, principy ochrany zdraví při práci na stomatologických pracovištích.
23. Rtuť v životním a pracovním prostředí.
24. Pozdní účinky xenobiotik.
25. Hygienická problematika odpadů (pevných a tekutých), odpady ze zdravotnických zařízení a jejich specifické problémy.
Epidemiologie:
26. Základní ukazatelé zdravotního stavu populace.
27. Primární, sekundární a terciární prevence.
28. Deskriptivní epidemiologické metody a studie.
29. Analytické a experimentální metody a studie.
30. Míry polohy a variability, Gaussovo normální rozložení.
31. Proces šíření nákazy – zdroj nákazy.
32. Přenos původců nákazy.
33. Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.
34. Preventivní protiepidemická opatření.
35. Význam očkování , typy očkovacích látek, očkování v ČR.
36. Represivní protiepidemická opatření.
37. Nákazy přenášené vzdušnou cestou.
38. Alimentární nákazy.
39. Nákazy kůže a povrchových sliznic.
40. Transmisivní nákazy.
41. Nákazy přenášené krví.
42. Infekce dutiny ústní.
43. Nozokomiální nákazy: zdroje, cesty přenosu, nejčastější původci.