Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Přednášky:
Úloha mikroorganismů v prostředí. Historie mikrobiologie
Hlavní skupiny mikroorganismů: viry, bakterie a aktinomycety
Další skupiny mikroorganismů: kvasinky a plísně, prvoci. Systematická bakteriologie
Metabolismus, katabolismus a anabolismus prokaryotických a eukaryotických buněk
Růst a množení mikroorganismů - růstové křivky
Genetika mikroorganismů
Koloběh biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor, síra)
Mikrobiologie vody - pitná, povrchová, odpadní. Čištění odpadních vod
Mikrobiologie půdy - hlavní skupiny, funkce půdních mikroorganismů
Mikrobiologie krmiv
Mikrobiologie trávicího traktu - hlavní skupiny mikroorganismů. Ekologie. Funkce. Patogeneze a imunita, imunizace
Mikrobiologie potravin. Syrové kravské mléko, čisté mlékařské kultury
Cvičení:
Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Morfologie mikroorganismů, nativní preparáty, vitální a negativní barvení
Fixované mikroskopické preparáty, preparát narychlo
Fixované mikroskopické preparáty – pokračování, preparát podle
Mikroskopické houby. Izolace a kultivace mikroorganismů
Antibiotika a antimikrobiální látky, testování citlivosti mikroorganismů na antibiotika.
Vyhodnocení antibiotického testu. Sterilace, pasterace
Identifikace bakterií. Izolace bakterií z kůže, spadem.
Identifikace izolovaných bakteriálních kultur.
Mikrobiologická kvalita pitné vody, mikrobiologický rozbor
Vyhodnocení mikrobiologického rozboru vody
Účast mikroorganismů na kolobězích uhlíku a dusíku - mikroskopické vyšetření
Čisté mlékařské kultury – mikroskopické vyšetření