Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
Tento předmět je postaven tak, aby vybavil studenty nezbytným rozsahem znalostí z chemie a biochemie, aby byli schopni dále rozvíjet danou problematiku v odborných předmětech např. při studiu fyziologie výživy.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (15.08.2017)
In this course students are equipped with the necessary information from chemistry and biochemistry, which can apply in professional subjects such as in the study of the physiology of nutrition.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)
Cílem předmětu je vybavit studenty nezbytným rozsahem znalostí z chemie a dynamické biochemie tak, aby byli schopni dále rozvíjet danou problematiku v odborných předmětech biologicko-medicínského modulu studia.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (15.08.2017)
The aim of the course is to equip students with the necessary range of knowledge of the chemistry and dynamic biochemistry so that they are able to further develop the issue in the professional subjects of bio-medical module of study.
Deskriptory
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (02.10.2020)
Předmět bude v době distanční výuky vyučován online v MS Teams. Informace pro vstup do kurzu budou doplněny zde, minimálně jeden den před termínem schůzky a také odeslány emailem všem zapsaným účastníkům přes SiS.
Zajistěte si prosím přístup k internetu, mikrofon a popř. i kameru.
Je nutné tedy počítat s domácí přípravou a úkoly.
Odkaz na online prostor v MS Teams: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZTA4MWY4MjktODIxMC00MDZmLWE0OTktODNiZDkxNmI2YTQx%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%225335a395-3770-41bf-b111-59efae08bf8d%22%2c%22Oid%22%3a%2269c68c4e-8b9e-43f2-b8b5-685755e6303a%22%7d
Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
RŮŽIČKOVÁ, K.; KOTLÍK, B. Chemie II. v kostce [organická chemie, biochemie]: pro střední školy. 3. vyd. Praha : Fragment, 2004. 135 s. ISBN 80-7200-761-0
VODRÁŽKA, Z. Biochemie. 2. opr. vyd. Praha : Academia, 1996. 186 s. ISBN 80-200-0600-1
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
KLOUDA, P. Základy biochemie. 2. přepr. vyd. Ostrava : P. Klouda, 2005. 143 s. ISBN 80-86369-11-0
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
RŮŽIČKOVÁ, K.; KOTLÍK, B. Chemie II. v kostce [organická chemie, biochemie]: pro střední školy. 3. vyd. Praha : Fragment, 2004. 135 s. ISBN 80-7200-761-0
VODRÁŽKA, Z. Biochemie. 2. opr. vyd. Praha : Academia, 1996. 186 s. ISBN 80-200-0600-1
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
KLOUDA, P. Základy biochemie. 2. přepr. vyd. Ostrava : P. Klouda, 2005. 143 s. ISBN 80-86369-11-0
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky k zápočtu:úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75%). Pro získání zápočtu lze využít maximálně tři pokusy (jeden řádný, dva opravné).
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Credit requirements:successful completion of a credit test - open and closed questions (min. 75%). For receiving the credit can be used a maximum of three attempts (one regular, two remedies).
Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)
Základní terminologie z chemie a biochemie.
Základní chemické reakce vybraných látek (např. proteiny, polysacharidy a lipidy).
Výskyt a chemické změny vybraných látek v potravinách.
Principy působení enzymů, vitamínů.
Základní metabolické dráhy.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (15.08.2017)
1. The basic terminology of chemistry and biochemistry.
2.The basic chemical reactions of selected substances (e.g. proteins, polysaccharides and lipids).
3. The presence and chemical changes of selected substances in food.
4. Principles of the action of enzymes, of vitamins.