V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná
se o vlivy toxického či infekčního původu. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy
zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních
forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a
podobně.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
Energetický metabolismus
Vodní bilance, otoky
Základní složky výživy
Dieta a pohybová aktivita
Dieta při onemocnění trávicího traktu
Dieta v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Dieta u seniorů
Dietní prevence diabetu
Dieta při diabetu 1. a 2. typu
Dietní systém
Parenterální a enterální výživa
Dieta a obezita
Terapie DM včetně inzulinoterapie
Dieta při hypertenzi
Výživa v nefrologii
Diabetes mellitus 1. typu
Výživa u DM, (Glykemický index potravin)
Alternativní dietologie - potravinové doplňky
Ateroskleróza / Warfarinizace
Kardioprotektivní strava / Výživa při terapii warfarinem
Jod a poruchy štítné žlázy
Onemocnění GIT I Horní/dolní část)
Výživa u onemocnění GIT I
Onemocnění GIT II (játra/pankreas)
Výživa u onemocnění GIT II
Obezita
Dieta a redukční režimy
Výživa u neuropsychiatrických onemocnění chirurgických pacientů
Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
Křemen, Jaromír, Kotrlíková, Eva, Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. ISBN 978-80-204-2070-1.
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7031-4.
Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008, 271 s. ISBN 978-80-7387-062-1.
Svačina, Štěpán, Müllerová, Dana, Bretšnajdrová, Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.
26.9.2023 úterý (8:00-16:30), posluchárna 3. IK, U Nemocnice 1
08:00-09:00 Základní složky výživy, Energetický metabolismus Dr. Pšenička
09:00-10:00 Dietní systémy, Parenterální a enterální výživa Dr. Křížová
10:15-11:00 Dieta v perioperačním období Dr. Křížová
11:00-11:45 Výživa v endokrinologii Doc. Jiskra
11:45-13:00 Pauza na oběd
13:00-14:00 Výživa v geriatrii a gerontologii Mgr. Vágnerová
14:00-14:45 Nutrigenetika a nutrigenomika Prof. Svačina
15:00-15:45 Výživa v těhotenství a laktaci Dr. Krejčí
15:45-16:30 Konzultace
průměr: 5, hodnoceno: 2x
Pondělí
08.01.2024
8.1.2024 pondělí (8:00-11:30), posluchárna 3. IK, U Nemocnice 1
08:00-09:00 Intolerance a alergie ve výživě Doc. Dubský
09:00-09:45 Výživa v onkologii, výživa při imunosupresi Doc. Dubský
10:00-10:45 Hypovitaminózy, nedostatek stopových prvků Ing. Mgr. Jirků
10:45-11:30 Dieta při dně a onemocnění kloubů Ing. Mgr. Jirků
průměr: 5, hodnoceno: 1x
Úterý
09.01.2024
9.1.2024 úterý (8:00-11:00), sekretariát (knihovna) 3. IK VFN
08:00-09:00 Dietní prevence diabetu, dieta při diabetu 2. typu Dr. Horová
09:00-09:45 Dieta při diabetu 1. typu, sacharidové jednotky Dr. Horová
10:00-11:00 Výživa v neurologii Doc. Klempíř
průměr: 5, hodnoceno: 1x
Čtvrtek
25.01.2024
25.1.2024 čtvrtek (8:00-16:30)
místo konání (8:00-12:00): U Nemocnice 4, přízemí, posluchárna 1.26
08:00-08:45 Dieta při terapii warfarinem Bc. Kafková
08:45-09:45 Dieta při obezitě - redukční režimy Mgr. Staňová
10:00-11:00 Výživa u aterosklerozy, KV onemocnění, prevence Mgr. Kaiserová
11:00-11:45 Výživa u respirační a oběhové nedostatečnosti Dr. Tůmová
11:45-13:00 Pauza na oběd
místo konání (13:00-16:30): 3. IK, U Nemocnice 1, Charvátův sál
13:00-13:45 Výživa v nefrologii Doc. Kříž
13:45-14:30 Výživa u onemocnění dolního GIT Ing. Mgr. Kadlecová
14:45-15:30 Výživa u onemocnění horního GIT Mgr. Burdová
15:30-16:30 Konzultace Mgr. Staňová/Burdová
26.9.2023 úterý (8:00-16:30), posluchárna 3. IK, U Nemocnice 1
08:00-09:00 Základní složky výživy, Energetický metabolismus Dr. Pšenička
09:00-10:00 Dietní systémy, Parenterální a enterální výživa Dr. Křížová
10:15-11:00 Dieta v perioperačním období Dr. Křížová
11:00-11:45 Výživa v endokrinologii Doc. Jiskra
11:45-13:00 Pauza na oběd
13:00-14:00 Výživa v geriatrii a gerontologii Mgr. Vágnerová
14:00-14:45 Nutrigenetika a nutrigenomika Prof. Svačina
15:00-15:45 Výživa v těhotenství a laktaci Dr. Krejčí
15:45-16:30 Konzultace
průměr: 5, hodnoceno: 2x
Monday
08.01.2024
8.1.2024 pondělí (8:00-11:30), posluchárna 3. IK, U Nemocnice 1
08:00-09:00 Intolerance a alergie ve výživě Doc. Dubský
09:00-09:45 Výživa v onkologii, výživa při imunosupresi Doc. Dubský
10:00-10:45 Hypovitaminózy, nedostatek stopových prvků Ing. Mgr. Jirků
10:45-11:30 Dieta při dně a onemocnění kloubů Ing. Mgr. Jirků
průměr: 5, hodnoceno: 1x
Tuesday
09.01.2024
9.1.2024 úterý (8:00-11:00), sekretariát (knihovna) 3. IK VFN
08:00-09:00 Dietní prevence diabetu, dieta při diabetu 2. typu Dr. Horová
09:00-09:45 Dieta při diabetu 1. typu, sacharidové jednotky Dr. Horová
10:00-11:00 Výživa v neurologii Doc. Klempíř
průměr: 5, hodnoceno: 1x
Thursday
25.01.2024
25.1.2024 čtvrtek (8:00-16:30)
místo konání (8:00-12:00): U Nemocnice 4, přízemí, posluchárna 1.26
08:00-08:45 Dieta při terapii warfarinem Bc. Kafková
08:45-09:45 Dieta při obezitě - redukční režimy Mgr. Staňová
10:00-11:00 Výživa u aterosklerozy, KV onemocnění, prevence Mgr. Kaiserová
11:00-11:45 Výživa u respirační a oběhové nedostatečnosti Dr. Tůmová
11:45-13:00 Pauza na oběd
místo konání (13:00-16:30): 3. IK, U Nemocnice 1, Charvátův sál
13:00-13:45 Výživa v nefrologii Doc. Kříž
13:45-14:30 Výživa u onemocnění dolního GIT Ing. Mgr. Kadlecová
14:45-15:30 Výživa u onemocnění horního GIT Mgr. Burdová
15:30-16:30 Konzultace Mgr. Staňová/Burdová