Cílem kurzu Fyziologie výživy je představit základní principy metabolizmu jednotlivých živin, vitamínů a minerálních látek, jejich význam v těle člověka a nejvýznamnější zdroje. V návaznosti na tyto základní znalosti jsou potom probrány zásady zdravé výživy v jednotlivých životních obdobích člověka, od výživy kojenců až po seniory, problematika alternativní výživy, potravinářská legislativa, doplňky stravy a další související témata.
Komunikace k předmětu probíhá na platformě Google Classroom pod kódem y6dijhu Pozvánky do kurzu a další pokyny pro výuku Vám přijdou v týdnu od 25.9.2023.
Výuka předmětu bude v akademické roce 2023/2024 probíhat online přes Google Meet na odkaze meet.google.com/bpt-nxxe-vtt, nebo na meet.google.com s heslem bpt-nxxe-vtt
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (03.10.2022)
Knižní zdroje:
Beranová, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku. Academia, 2005.
Blattná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P.: VÝŽIVA NA ZAČÁTKU 21. STOLETÍ. Společnost pro výživu, Praha 2005. ISBN 80-239-6202-7.
Bonnot-Matheron, S.: NECHUŤ K JÍDLU, Portál, Praha, 2002. ISBN 80-7178-597-0.
Bulková, V.: NAUKA O POŽIVATINÁCH, IDVPZ, Brno 1999. ISBN 80-7013-293-0.
Gropper, S. S., Smith, J. L., Groff, J. L.: ADVANCED NUTRITION AND HUMAN METABOLISM 5th Edition, Wadsworth 2009. ISBN 13978-0-11657-8.
Chrpová, D.: S VÝŽIVOU ZDRAVĚ PO CELÝ ROK, Grada Publishing, Praha 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
Kudlová, E. a kolektiv: HYGIENA VÝŽIVY A NUTRIČNÍ EPIDEMIOLOGIE, Karolinum, Praha 2009. ISBN 978-80-246-1735-0.
Kunová, V.: ZDRAVÁ VÝŽIVA, Grada Publishing, Praha 2004. ISBN 80-247-0736-5.
Marinov, Z., Pastucha, D.: PRAKTICKÁ DĚTSKÁ OBEZITOLOGIE, Grada, Praha 2012, ISBN 978-80-247-4210-6.
Nevoral, J. a kolektiv: VÝŽIVA V DĚTSKÉM VĚKU, H&H Vyšehradská 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
OSVD: ZDRAVÁ VÝŽIVA V DĚTSKÉM VĚKU (Skripta), Praha 2006, volně ke stažení na www.vyzivadeti.cz v sekci Pro odborníky.
Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P.: ZÁKLADY VÝŽIVY, Svoboda Servis, Praha 2002. ISBN 80-86320-23-5.
Pařízková, J., Lisá, L. et al.: OBEZITA V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ, Galén, Praha 2007, ISBN 978-80-7262-466-9.
Stránský, M., Kohout, P.: Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu, Praha 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
Stránský, M., Ryšavá, L.: FYZIOLOGIE A PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY (skripta), Jihočeská univerzita, České Budějovice 2011, ISBN 978-80-7394-241-0.
Valášková, M. a kol.: BABABOOK - kapitola o výživě (str. 35-57), CPress, Brno 2007. ISBN 978-80-251-1819-1.
Časopisy:
Clinical Nutrition, vydává European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
Diabetes, metabolizmus, endokrinologie, výživa (DMEV), vydává TIGIS
Výživa a potraviny, vydává Společnost pro výživu
Internet:
www.avkv.cz
www.forsapi.cz
www.fzv.cz
www.galenus.cz
www.nutricia.cz
www.spolvyziva.cz
www.vyzivadeti.cz
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Sedlak, Ph.D. (07.10.2020)
Forma ověření znalostí bude probíhat dle aktuální epidemiologické situace testem prezenčně, nebo přes online formulář s časovým omezením.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (07.10.2020)
1. Základní pojmy, historie výživy
2. Biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie)