SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition - PBML001
Title: Výživa
Guaranteed by: Department of Biomedical Foundation in Kinanthropology (51-300200)
Faculty: Faculty of Physical Education and Sport
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 1
E-Credits: 0
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C [HT]
Extent per academic year: 28 [hours]
Capacity: unknown / unknown (15)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Classification: Sport and Physical Education > Biomedicine Subjects
Examination dates   Schedule   Noticeboard   
Annotation -
Last update: VELEBIL (14.06.2004)
Optional subject "Nutrition" gives basic knowledge on the topic of nutrition with the links to physiotherapy practice and exercise / sport. Students will also learn about clinically relevant topics such as age-specific nutrition, special diet regimens and nutritional approach to "civilization" disorders.
Literature - Czech
Last update: VELEBIL (14.06.2004)

CLARKOVÁ, N. (2000) Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing

DLOUHÁ, R. (1998) Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum

FOŘT, P. (1996) Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky

KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S. (1993) Klinická výživa. Praha: Scientia Medica

Časopisy - DMEV, Výživa a potraviny

DUNNE LJ. Nutrition almanac. McGraw-Hill, 3rd ed. 1990.

Nutrition and athletic performance. ACSM´s position statement. Medicine and Science in Sports and Exercise.2000. Available at: http://www.acsm-msse.org

McARDLE WD, KATCH FI, KATCH VL: Exercise physiology. Williams and Wilkins, 4ed.,1996 (selected chapters)

ACSM´s Resource manual for exercise testing and prescription. Williams and Wilkins, 3rd ed. 1998 (selected chapters: Diet and nutrition: pp. 27-35, Nutrition: pp. 387-393, Nutrition and weight management: pp. 466-471)

Syllabus - Czech
Last update: RANDAKOV (26.02.2007)
Přednášky:
Úvod do problematiky předmětu

Základní pojmy z oblasti výživy

Výživová pyramida

Diagnostické metody v dietologii

Základní pravidla zdravé výživy

Principy sestavování jídelníčků

Problematika trávení

Sacharidy

Lipidy

Proteiny

Minerály

Antioxidanty

Vláknina

Vodní bilance v organismu

Pitný režim a dělení nápojů

Cvičení:
Seznámení se vzorci a rovnicemi

Metody pro stanovení tělesného složení

Dotazníková šetření a PC vyhodnocení

Softwary pro dietologii

Jídelníčky a návrhy stravování

Požadavky na zápočet:
  • 80 % účast na teoretické výuce
  • 100 % účast na praktických cvičeních
  • seminární práce v rozsahu cca 3 stran A4 na zadané téma

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html