The course presents nutrition as a complex of biological and social factors which accompanies people all their life. It monitors the effects of nutrition on physical and mental health and development of nutritional behaviour with the accent on the prevention of eating disorders.
The programme of the course is based on systematic assessment of the nutritional value of meals. The course pays attention to the content of individual nutrients in meals, energy value of foods, hygienic quality and unobjectionability of foods. Mastering of the basics of nutrition physiology enables students to assess the influence of the means of feeding on human health. Attention is paid to the link between feeding and lifestyle and to the issue of alternative ways in nourishment.
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
Předmět předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka s akcentem na prevenci poruch příjmu potravy.
Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost věnována obsahu jednotlivých živin v potravě, energetické hodnotě potravy, hygienické jakosti a nezávadnosti poživatin. Zvládnutí základů fyziologie výživy umožňuje studentům posuzovat vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka. Pozornost je věnována vazbě stravování na životní styl a problémům alternativních směrů ve výživě.
Aim of the course -
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
The aim of the course is to explain nutrition as a complex of biological and social factors affecting the whole human life. It monitors the development of nutritional behaviour with the accent on the prevention of eating disorders.
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a výrazně ovlivňuje jeho zdravotní stav. Poskytuje studentům vhled do vývoje nutričního chování dětí a mládeže s akcentem na možná rizika (poruchy příjmu potravy, alternativní stravování).
Literature - Czech
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
BLATTNÁ, J.; DOSTÁLOVÁ, J. aj. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu & Nadace NutriVIT, 2005. 80 s. ISBN 80-239-6202-7
FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003.
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5
POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8
Requirements to the exam - Czech
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
aktivní účast ve výuce,
prezentace seminární práce,
zápočtový test.
Syllabus -
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
1. Nutrition in relation to human wel-being
2. Aanalysis of hygienic principles connected with nutrition, dayly eating regime
3. The nutrition of different groups of people
4. Nutrition and prevention of health disorders
5. Foreign substances in the food chain, Foodborne disease
6. The different types of foods for their nutritional value. Changes in nutritional value of food products during processing. Food Storage and Preservation
7. Development of eating behavior, Food Psychology
8. Alternative nutritional guidelines
9. Eating Disorders
10. Nutritive value of food (proteins, sacharides, fat, water, vitamins, minerals, Ergins in the diet)
Last update: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
1. Výživa a zdravotní stav člověka
2. Hygiena výživy. Denní stravovací a pitný režim. Potravinový koš
3. Výživa různých skupin obyvatelstva
4. Nutriční hodnota potravy (základní a přídatné živiny, voda, minerální látky a působky v potravě
5. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy
6. Jednotlivé druhy potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty, změny výživové hodnoty při jejich zpracování, skladování a konzervace potravin