Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
The course focuses on verifying and supplementing the knowledge gained through the study of healthy eating, creating a space for practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and healthy living. The student is also familiar with the basic principles of sensory assessment of food products.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
Předmět se zaměřuje na je ověření a doplnění poznatků získaných studiem problematiky zdravého stravování, vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy. Student je v rámci semináře také prakticky seznamován se základními principy senzorického posuzování potravinářských výrobků.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
The aim of the course is to use the knowledge gained in the field of nutrition and further deepen knowledge of nutrition and nutrition.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
Cílem předmětu je praktické využití získaných poznatků z oblasti výživy a další prohloubení znalostí z výživy a stravování.
Literature -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (25.10.2019)
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd.. Nakl.: Forsapi, 2008. 54 s. ISBN-13: 978-80-903820-8-4.
DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
KUDLOVÁ, E. Hygieny výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Nakl.: Karolinum. 2009. 286 s. ISBN-13: 978-80-246-1735-0.
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. a Z. PANOVSKÁ. Sensorická analýza potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd.. Nakl.: Forsapi, 2008. 54 s. ISBN-13: 978-80-903820-8-4.
DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
KUDLOVÁ, E. Hygieny výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Nakl.: Karolinum. 2009. 286 s. ISBN-13: 978-80-246-1735-0.
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. a Z. PANOVSKÁ. Sensorická analýza potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
Requirements to the exam -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
Credit requirements: preparation and presentation of work on a pre-assigned topic.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
Požadavky k zápočtu: vytvoření a odprezentování práce na předem zadané téma.
Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
1. The role of nutrition in disease prevention.
2. Basic principles for proper diet.
3. Healthy breakfast, healthy snack (the student will prepare a healthy meal).
4. Sensory evaluation of selected products.
5. Alternative Nutrition.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.07.2018)
1. Úloha výživy v prevenci onemocnění.
2. Základní zásady pro správné sestavování stravy.
3. Zdravá snídaně, zdarvá svačina (student si přichystá zdravé jidlo).