Last update: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)
The course acquaints students with the main aspects of environmental impact on human health. It deals with the risks factors of environment, occupational environment, nutrition, drinking water quality, air pollution, damage of human health and prevention of chronic metabolic and other serious kardiovascular and oncologic diseases. It acquaints students with mutagens, carcinogens and teratogens or allergens and the prevention of damage human health.
Last update: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)
Předmět HYGIENA seznamuje studenty s hlavními aspekty vlivu faktorů životního a pracovního prostředí na zdraví člověka.
V historickém kontextu uvede studenty od základů hygieny až po aktuální problematiku účinků chemických látek i infekčních agens na zdraví člověka. Studenti se poutavou formou dozvědí o velkých epidemiích v historii, o nebezpečných haváriích a otravách, o jejich příčinách a o principech prevence před závažnými důsledky těchto situací. Osvojí si principy ochrany zdraví při práci, principy správného životního stylu a výživy. Získají informace o rizikových faktorech v životním i pracovním prostředí, potravinách i pitné vodě a o rizicích, které s příjmem kontaminovanou pitnou vodou i potravinami souvisejí. Získají tak přehled o důsledcích jejich účinků v podobě rozvoje chronických metabolických poruch i onkologických onemocnění. Osvojí si tak základní principy prevence poškození zdraví jak v pracovním prostředí, tak v běžném životě.
POŽADAVKY k zápočtu/zkoušce.
Součástí studijních požadavků k ústní zkoušce je vypracování kolektivní seminární práce na vybrané téma (ze seznamu témat, případně na vlastní téma dle zájmu, zaměření). Studenti spolupracují na vybraném tématu v průběhu semestru po dvojicích nebo trojicích. Termín odevzdání ke kontrole je začátek prosince, datum je upřesněno v úvodnu studia. Součástí ústní zkoušky je krátký rozhovor zkoušejících se studentem na vybrané a vypracované téma seminární práce.
Literature - Czech
Last update: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)
Základní literatura k přípravě ke zkoušce:
Tuček a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. 2 vyd. Praha: Karolinum, 2018. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. 216 s. ISBN 978-80-246-3932-1.
Další vhodná literatura:
Bencko,V. a kol.: Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. UK Praha, 2002, 204s. Bencko,V.: Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Symon,K., Bencko,V. a kol.: Znečištění ovzduší a zdraví. Avicenum Praha, 1988 Bencko,V., Cikrt,M., Lener,J.: Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. Grada - Avicenum Praha, 1995, 288s. Klein,O., Bencko,V.: Ekologie člověka a zdraví. Karolinum, Praha 1997, 150s.
Requirements to the exam - Czech
Last update: RNDr. Jolana Tátosová, Ph.D. (08.03.2024)
POŽADAVKY k zápočtu/zkoušce. Součástí studijních požadavků k ústní zkoušce je vypracování kolektivní seminární práce na vybrané téma (ze seznamu témat, případně na vlastní téma dle zájmu, zaměření). Studenti spolupracují na vybraném tématu v průběhu semestru po dvojicích nebo trojicích. Termín odevzdání ke kontrole je začátek prosince, datum je upřesněno v úvodnu studia. Součástí ústní zkoušky je krátký rozhovor zkoušejících se studentem na vybrané a vypracované téma seminární práce.
Syllabus - Czech
Last update: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)
SYLABUS předmětu HYGIENA
1. Hygiena - úvod do studia, náplň předmětu, požadavky.
2. Historie hygieny, velké epidemie, základy hygieny.
3. Výživa, významné nutriční faktory.
4. Hygienická problematika vody, pitná voda.
5. Epidemie užívání tabáku.
6. Zneištění prostředí v budovách, rizika.
7. Faktory pracovního prostředí, ochrana zdraví při práci.