Last update: Mgr. Irena Vopálenská, Ph.D. (02.02.2024)
The 5-days course includes introductory lectures (L) and individual practical works (P).
Day 1:
L: yeast taxonomy; yeast morphology; occurrence in nature; biotechnology applications
P: yeast colony morphology; yeast cell morphology, staining of the cell components (light microscopy); inoculation; yeast immobilization in alginate beads
Day 2:
L: mating; sporulation; cell cycle regulation; budding pattern
P: mating and sporulation induction; cdc mutant strains (light microscopy);
test of mutagenicity using S. cerevisiae
Day 3:
L: yeast cell metabolism
P: growth curve; static cultivation; carbohydrate fermentation test;
yeast biosensor (copper detection)
Day 4:
L: major yeast pathogens (identification,virulence factors,…)
P: chromoagar, Candida test; biofilms, adhesion test, invasive growth
Day 5:
L: killer phenomenon in yeasts; aging; autophagy
P: killer yeast identification; autophagy (fluorescence microscopy)
Last update: Mgr. Irena Vopálenská, Ph.D. (02.02.2024)
Pětidenní kurz zahrnuje úvodní přednášky (L) a praktickou část (P).
1. den:
L: taxonomie kvasinek; morfologie kvasinek; výskyt v přírodě; aplikace v biotechnologiích
P: morfologie kvasinkových kolonií; morfologie kvasinkových buněk, barvení buněčných komponent (světelná mikroskopie); očkování; imobilizace kvasinek v alginátových kuličkách
2. den:
L: křížení; sporulace; regulace buněčného cyklu; typy pučení
P: indukce křížení sporulace; cdc mutantní kmeny (světelná mikroskopie);
test mutagenity pomocí S. cerevisiae
3. den:
L: metabolismus kvasinkových buněk
P: růstová křivka, statická kultivace, test fermentace sacharidů;
kvasinkový biosenzor (detekce mědi)
4. den:
L: hlavní kvasinkové patogeny (identifikace, virulenční faktory, ...)
P: chromoagar, Candida test; biofilmy, test adhezivity, invazivní růst
5. den:
L: killer fenomén; stárnutí; autofagie
P: identifikace killer kmenů; autofagie (fluorescenční mikroskopie)