Domesticated and useful plants - MB120P160
|
|
|
||
Last update: RNDr. Daniel Stančík, Ph.D. (13.10.2016)
0. Proces domestikace 1. Obiloviny a škrob 2. Luštěniny 3. Textilní, vlákna a papírenské rostliny 4. Sladidla a alkohol, ocet, chmel 5. Barviva 6. Olejniny (potravinářské a léčivé) a energetické plodiny 7. Ovoce, zelenina, skořápkoviny. 8. Léky a jedy, drogy, tabak…kurare, barbasco 9. Latexy a kaučuky, pryskyrice, gumy 10. Dřeva a tropická dřeva, bambus, balsa, koše 11. Eroze a rekultivace 12. Koření 13. Kosmetika Při přednášce budou využívány ukázky ze sbírek rostlinných částí a objektů Katedry botaniky UK. Součástí přednášky je prostor pro praktikum. V rámci něho bude uspořádána exkurze na nějaké specializované pracoviště, kde dochází ke zpracování nějaké rostlinné suroviny. Součástí praktika bude rovněž (domácí) praktický (zápočtový) úkol (typu: výroba ručního papíru, léčivé masti, barvení textilie přírodním rostlinným barvivem, prezentace parfému a odhalení jeho složení), prezentované a diskutované s kolegy na praktiku. |