|
|
|
||
Last update: Stanislava Palowska (13.09.2021)
|
|
||
Last update: Stanislava Palowska (13.09.2021)
Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení. |
|
||
Last update: Stanislava Palowska (13.09.2021)
Předmět je organizovaný formou seminářů. Zápočet student získává po jejich absolvování a úspěšném zápočtovém testu. |
|
||
Last update: MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D. (08.09.2021)
Studijní opory jsou k dispozici v Moodle. |
|
||
Last update: MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D. (08.09.2021)
Předmět není zakončen zkouškou. |
|
||
Last update: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)
1. Úvod do nutričních věd. Biochemie a fyziologie výživy. Diskusní panel - základní principy tvorby jídelníčku.
2. Energetický metabolizmus. Chemické složení a nutriční hodnota potravin I. Diskusní panel - výživové postupy.
3. Chemické složení a nutriční hodnota potravin II. Technologické zpracování. Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.
4. Alternativní výživové směry. Nutriční toxikologie: přídatné látky, kontaminanty a mykotoxiny. Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.
5. Výživa v prevenci civilizačních chorob I. Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.
6. Výživa v prevenci civilizačních chorob II. Téma vyhrazeno. Zápočtový test.
ANOTACE: Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění. Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě. Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě.
Cíle a výstupy: Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení.
|