SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
OS - Nutrition in prevention of lifestyle diseases - DV01100
Title: VP - Výživa v prevenci civilizačních chorob
Guaranteed by: Department of Medical Chemistry and Clinical Biochemistry (13-352)
Faculty: Second Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/20, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (15)
Min. number of students: 8
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: prof. MUDr. Richard Průša, CSc.
MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D.
Examination dates   Schedule   Noticeboard   
Annotation - Czech
Last update: Stanislava Palowska (13.09.2021)
Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění. Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě. Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě.
Aim of the course - Czech
Last update: Stanislava Palowska (13.09.2021)

Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení.

Course completion requirements - Czech
Last update: Stanislava Palowska (13.09.2021)

Předmět je organizovaný formou seminářů. Zápočet student získává po jejich absolvování a úspěšném zápočtovém testu.

Literature - Czech
Last update: MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D. (08.09.2021)

Studijní opory jsou k dispozici v Moodle.

Requirements to the exam - Czech
Last update: MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D. (08.09.2021)

Předmět není zakončen zkouškou.

Syllabus - Czech
Last update: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)

1.

Úvod do nutričních věd.

Biochemie a fyziologie výživy.

Diskusní panel - základní principy tvorby jídelníčku.

2.

Energetický metabolizmus.

Chemické složení a nutriční hodnota potravin I.

Diskusní panel - výživové postupy.

3.

Chemické složení a nutriční hodnota potravin II.

Technologické zpracování.

Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.

4.

Alternativní výživové směry.

Nutriční toxikologie: přídatné látky, kontaminanty a mykotoxiny.

Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.

5.

Výživa v prevenci civilizačních chorob I.

Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.

6.

Výživa v prevenci civilizačních chorob II.

Téma vyhrazeno.

Zápočtový test.

ANOTACE: Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění. Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě. Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě.

Cíle a výstupy:

Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html