SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
OS - Nutrition in relation to civilisation diseases - DV00002
Title: VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním
Guaranteed by: Department of Rehabilitation and Sports Medicine (13-432)
Faculty: Second Faculty of Medicine
Actual: from 2023 to 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:14/14, C [HS]
Capacity: unknown / 55 (55)
Min. number of students: 9
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Additional information: http://výuka probíhá 10.-12.11.2023, pavilon 9, Odd. tělovýchovného lékařství FN Motol
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Annotation - Czech
Last update: PROCH (05.10.2015)
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny. Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin. Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta. Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Aim of the course - Czech
Last update: Michaela Pecharová (28.09.2023)

PVP TVL 2023/2024

Výživa ve vztahu k civil. onem.

Přednášející: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Mgr. Marie Vitujová

Kontakt: marie.vitujova@fnmotol.cz

Datum konání:

10. 11. 2023 15,00 – 18,00

11. 11. 2023 8,00 – 14,00

12. 11. 2023 9,00 – 16,00

O víkendu k dispozici varná konvice a mikrovlnka, pauza na oběd (na místě nebo v závodní jídelně).

Místo konání: Pavilon 9, Klinika tělovýchovného lékařství, v případě většího počtu účastníků malá posluchárna

J. Radvanský Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat

strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.

Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci.

Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím

režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

Podmínky zápočtu: docházka 3 přednášek z 5, zápočtový test (jednoduchý, spíše na

připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku

Course completion requirements - Czech
Last update: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)

60 procent prezence na seminářích + vypracovaný dietní monitor s doporučením + zápočtový test

(jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky)

Literature - Czech
Last update: PROCH (05.10.2015)

Studijní materiály na fakultním Webu

Requirements to the exam - Czech
Last update: Jan Kovář (11.09.2022)

60 procent prezence na seminářích + vypracovaný dietní monitor s doporučením + zápočtový test

Syllabus - Czech
Last update: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)

Volitelný předmět doporučený pro 4., 5. a 6. ročník studia všeobecného lékařství, pro studenty

bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku, studenty nástavbového magisterského studia

fyzioterapie.

Vždy zhruba tříhodinové téma včetně diskuse

Úvod, základní pojmy: makroživiny mikroživiny. Co má obsahovat strava. Střevní mikrobiom a výživa. Trojpoměr

sacharidy - lipidy - proteiny.

Minerální látky a vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.

Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Prebiotika a probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Ochranné a

kozervačí látky.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta, ketodiety. Klady a

rizika. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.

Praktické poznatky z výživového poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků

Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita.

Opakování.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html