SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
OS - Nutrition in relation to civilization diseases - D0100025
Title: VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním
Guaranteed by: Department of Rehabilitation and Sports Medicine (13-432)
Faculty: Second Faculty of Medicine
Actual: from 2015
Semester: summer
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/20, C [HT]
Extent per academic year: 1 [weeks]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
Guarantor: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Examination dates   Schedule   Noticeboard   
Annotation - Czech
Last update: Jana Ocelková, DiS. (09.01.2014)
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny. Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin. Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta. Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Literature - Czech
Last update: Jana Ocelková, DiS. (09.01.2014)

Studijní materiály na fakultním Webu

Syllabus - Czech
Last update: Hedvika Hubáčková (24.01.2014)
Syllabus
J. Radvanský - Úvod, základní pojmy: makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.

J. Radvanský - Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

M. Joachimová - Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.

M. Valenta - Průmyslová výroba a označení potravin. Legislativa, kontrola. Zdravotní aspekty průmyslové výroby potravin.

J. Radvanský - Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

M. Joachimová - Praktické poznatky z výživového poradenství a jejich opora v Medicíně založené na důkazech.

J. Radvanský - Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Joachimová - Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita, alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

M. Joachimová - Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky, v odstupu týdnů od ukončení výuky).

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html